Venus, Dionysos & Le Mons Orchestra :: 2 mei 2006, Cirque Royale

Voor haar jaarlijks project met het Mons Orchestra tapte de Botanique deze keer uit een erg Franstalig vaatje. Meer dan die moedertaal hebben Venus en Dionysos echter niet gemeen en dat was te merken: de art-rock van de Brusselaars was geen partij voor het Franse zootje ongeregeld dat Dionysos is. Vlamingen zal het ontgaan zijn, maar dit was hét concert van Les Nuits.

Nochtans speelde Venus een verdienstelijke set met songs uit haar drie albums gearrangeerd naar het Mons Orchestra. Voor die arrangementen tekende jazzmuzikant Erwin Vann — op sax aanwezig vanavond — en het mocht bruut en ruw, aldus zanger Marc Huyghens. We krijgen dan ook voornamelijk atonale strijkers, al zit er plots toch ook ergens een Yann Tiersenachtig walsje verscholen.

Opvallend is hoe Huyghens zich zonder de gitaar — die hij vanavond grotendeels aan de kant laat – weinig houding weet te geven. Die onwennigheid doet wat af aan het theatrale karakter dat Venus zo kenmerkt. Muzikaal blijven de songs echter zwanger van verwachting staan, bij Venus lijkt zich altijd iets groots om de hoek aan te kondigen zonder dat het zich al binnen de grenzen van de song manifesteert.

"Add Stars To The Sky" krijgt een bewerking die Stravinsky’s "Le Sacre Du Printems" in gedachten roept. Ook elders krijgen we vaak erg tribaal aandoende ritmes: drummer Jean-Marc Butty houdt duidelijk niet van het snare-geluid. Een luid herkenningsapplaus ontvangt nog "Beautiful Days", de grootste hit van de band. Als verrassingsbis krijgen we "O Marie" van Daniel Lanois.

Hoe sterk deze set ook was, het was bij voorbaat een verloren match: nauwelijks een halve minuut heeft Dionysos nodig om met forfaitcijfers te scoren. Als Caesar ooit een aanschouwelijk voorbeeld nodig had bij zijn "Veni, Vidi, Vicci", is het dit. Dat Dionysos het hitje "Mc Enroe’s Poetry" van de doorbraakplaat Western Sous La Neige als openingssong koos is nochtans niet representatief voor wat volgt. Het zal samen met de ongeveer twintig minuten durende bis van "Song For Jedi" één van de weinige oude songs uit de setlist worden, wat bevestigt dat de groep het nieuwe Monsters In Love zeker niet als een doorslagje van dat Western… beschouwt.

In de zaal ook heel wat kinderen, en dat mag evenmin verwonderen. Ofschoon Dionysos vrij ambitieuze muziek maakt, is de groep een attractie voor kinderen van zeven tot zevenenzeventig jaar, wat er altijd toe heeft bijgedragen dat de groep met zijn overdreven spielerei (speelgoedgitaartjes, breakdancen, rappen) steeds ongestraft weg geraakt.

Dionysos bewijst dan ook dat het Circque Royale zeker niet voor alle groepen een vloek hoeft te zijn. Nadat Dionysos de Ancienne Belgique in november al eens volledig uit zijn voegen deed barsten, was het nu hoog tijd voor een circustent, waarin de good vibes het publiek tot vlak onder de nok tot luid applaus konden motiveren. Voor frontman Mathias Malzieu is geen zaal te groot om in vuur en vlam te krijgen. Het podium Werchter lijkt niet meer dan een logische volgende stap.

In al dat geweld gaat het — dixit Malzieu — "Monstre Orchestra" bijna verloren: de zo al rijke sound van Dionysos nog wat extra larderen valt nu immers ook niet zó op. Toch lijkt één enkele violist de gein van zoveel rock ’n roll wel in te zien, al heeft de dirigent het bij momenten toch wat moeilijk met een Malzieu. Geen idee wat de man er van vond, maar dat hij door de hyperkinetische frontman tot een stagedive werd geforceerd ontlokt toch een glimlach.

Dionysos heeft de hele Franse muziekgeschiedenis opgezogen, vermalen, en braakte die uit met een onstuitbare energie die het concert van Arcade Fire een jaar geleden op dezelfde locatie in herinnering roept. Je hoorde flarden chanson, folk, country maar net zo goed de gekte en ongebreidelde overgave van Mano Negra. Voeg daarbij een frontman die als een gek rondspringt en het podium afsjeest, contact te over zoekt met het publiek en je hebt de Molotovcocktail die we vanavond zagen ontploffen. Het wordt tijd dat de taalgrens met een dubbel knal wordt doorbroken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negen + vier =