Millionaire & The Germans :: 30 april 2006, AB Box

Verwenavond voor fans van Vaderlandsche rock in de AB: klepper Millionaire brengt aanstormend talent The Germans mee zodat de aanwezige fans twee sterke shows te zien krijgen. Waar Millionaire vooral zijn talent komt bevestigen (vingers in de neus), tonen The Germans dat ook zij een band zijn om rekening mee te houden.

Er is al oeverloos over doorgeboomd, maar toch een laatste duit in het zakje: The Germans hadden de Rock Rally moeten winnen. Ze spelen een sterke set en weten song na song te overtuigen. Herkenningspunten zijn de nummers uit de e.p. The Next Superstar, waarvan een knallend "Variation On You" zich als een van de hoogtepunten laat noteren. De song gaat naadloos over in "Immigrant Song", een nummer dat ooit aan Led Zeppelin toehoorde, maar nu perfect in de set van The Germans past als was het een van hun eigen songs.

Hoe avontuurlijk en rock-’n-roll The Germans ook zijn, tegen Millioniare kan de band nog niet op. Weinig groepen kunnen het zich permitteren te openen met een onbekend nummer (was het een b-kantje? Een nieuw nummer?) zonder dat het vertrouwen van het publiek geschaad wordt, Millionaire komt er echter zonder problemen mee weg. Nog voor het publiek bekomen is van de onbekende opener, dendert "Love Is A Sickness" al door de zaal en zijn we vertrokken voor ruim een uur onweerstaanbaar knallende rocksongs die de vergelijking met de groten van de gitaarmuziek probleemloos doorstaan. Zo moet "Body Experience Revue" in overdonderendheid niet onderdoen voor Black Rebel Motorcycle Club en hoor je in afsluiter "Wake Up The Children" de energieke woede die we nog kennen van Nirvana.

In een interview beweerde Tim Van Hamel ooit dat de riff van "Someone’s In The Wolf" van Queens Of The Stone Age geïnspireerd is op Millionaires "Petty Thug" en nu Millioniare een oorverdovende versie van dat laatste nummer speelt, blijkt het gelijk van Timmy Tipover. In een tweede nieuw nummer doet Millionaire dan weer iets dat heel wat weg heeft van de Queens, maar wie wil daar moeilijk over doen? Millionaire zuigt als een spons invloeden op, maar klinkt steeds als Millionaire. Tot nu toe is het vruchteloos zoeken naar een band die deze kan evenaren in intensiteit en overtuigingskracht.

Ook op een zeldzaam rustig moment, zoals in het van een zeer breekbaar begin voorzien "Ballad Of Pure Thought", weet de band nog omver te blazen. Millionaire is niet het soort groep dat op veilig speelt, deze muzikanten zoeken een grens op om er vervolgens — grijns op het gezicht, pink en wijsvinger gestrekt in de lucht — over te gaan. Zo wordt de classic "Champagne" uitgesponnen tot een spel van opbouw en climax en klinkt "Street Life Cherry" (inclusief snuifgeluidjes!) als de nieuwe standaard voor een ijzersterke rocksong.

Veel spannender dan Millionaire kan rock niet worden. Wat hier gezien werd, doet vermoeden dat Millionaire in de VS tijdens de Taste Of Chaos tour een rits nu-metal bands naar huis gespeeld heeft. Eens te meer bewijst de groep dat het niet gaat om de ruige look of het dito taalgebruik, maar dat een band staat of valt met de sterkte van de songs en de vlotheid waarmee een groep op een podium overkomt. Millionaire staat als een huis.

DE FOTO'S

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

negentien − acht =