FESTIVALPARCOURS :: Les Nuits Botanique 2006 :: Meer dan een beetje lekkers

Sinds Les Nuits Botanique naar het voorjaar is verhuisd, vertoont het uitgavegedrag van de gemiddelde hipcat nogal pieken in dat seizoen. Eerst een lekkere combinatie van grote en nieuwe namen op het Dominofestival in de AB, en een goeie maand later meer van datzelfde maar dan kleinschaliger in de Botanique. Hopelijk heeft u nog wat gespaard, want ook Les Nuits bieden dit jaar meer dan een beetje lekkers.

"Het idee blijft hetzelfde als andere jaren", aldus programmator Paul-Henry Wauters: "Een festival organiseren met de meest actuele namen die op dat moment aan het touren zijn, als voorproefje voor de zomerfestivals. Daar voegen we dan wat Belgische namen aan toe, zodat ook zij eens de kans krijgen om voor een groot publiek te spelen."

Dit festival moet het niet hebben van de grote headliners. In de vele zalen en zaaltjes van de Botanique kom je voornamelijk om te ontdekken. En occasioneel, wanneer er wordt uitgeweken naar het Koninklijk Circus, tref je een iets grotere naam aan. Cocorosie, bijvoorbeeld, dat op 3 mei samen met het uitzonderlijke Silver Mt. Zion aantreedt.

En toch overheerst het gevoel dat de affiche van dit jaar van een iets minder kaliber is dan gewoonlijk. Geen Antony of Arcade Fire dit jaar. Wauters bestrijdt dat idee: "Vergeet niet dat het altijd namen zijn die aan het begin van een hype staan. Ook Antony en Arcade Fire zijn pas daarna enorm gegroeid. En dat soort namen hebben we dit jaar wel degelijk: Architecture In Helsinki, Archie Bronson Outfit, José Gonzalez, My Latest Novel en ook Spinto Band zijn groepen die al behoorlijk in de lift zitten. Commercieel succes is ook niet onze graadmeter, we willen ons richten op opkomend talent."

"Natuurlijk zijn er zoals elk jaar namen die ik graag had geprogrammeerd maar die we niet te pakken kregen. Ik had heel graag Clor gehad voor Les Nuits. En natuurlijk Arctic Monkeys, Battles, Two Gallants, Mystery Jets, … en zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar we zijn afhankelijk van wie er op het juiste moment tourt, en we proberen de resterende groepen sowieso tijdens het seizoen nog te programmeren."

Vuurwerk

Nog zo’n typisch Les Nuits-trekje is de overvloed aan Franse of Waalse groepen. Namen die bij ons geen belletjes doen rinkelen, maar bigue zijn over de taalgrens. "We zijn dan ook een Franstalige organisatie", aldus Wauters, "maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat Vlaamse groepen geen kans krijgen. Kijk maar naar Zita Swoon en An Pierlé die bij ons in volle glorie zullen staan."

Op de affiche staan nogal wat uitzonderlijke concerten, zoals het duoconcert van Iron & Wine en Calexico of de soloperformance van Sophia in de sfeervolle (en al snel uitverkochte) Rotonde. Ook het jaarlijkse concert waarbij het Orkest van Mons een artiest begeleidt, belooft dit jaar vuurwerk met niet alleen Venus maar ook Dionysos.

Uitzonderlijker nog is echter de Touch Label Night op 7 mei: in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal krijgen we een orgelconcert waarbij klassieke werken de confrontatie aangaan met de laptopgeluiden die zo eigen zijn aan het Touch Label. "Ik speelde al vijf jaar met het idee een interactie te creëren tussen een complex instrument als het orgel en computers", verklaart Wauters. "Het duurde zo lang om te realiseren omdat het project behoorlijk complex in elkaar zit, maar uiteindelijk vond ik in Touch toch een goeie partner die zeer gepassioneerd bezig is met het project. Orgels hebben me altijd enorm gefascineerd. Omdat een orgel zo’n oud instrument is met veel expressie verwacht ik eigenlijk iets heel bijzonders te horen bij de combinatie met een hedendaagse computer."

Concurrentie

Nog maar enkele jaren geleden viel Les Nuits net na de zomer, als smaakmaker voor het nieuwe concertseizoen. En toen verschoof het festival naar de lente. Vindt Wauters dat na drie jaar nog altijd een goeie beslissing? "Zeker", glimlacht hij: "het is een mooie tijd, zo net voor de zomerfestivals. Zo kunnen we nog namen te pakken krijgen die na de zomer te groot zijn geworden en kan Les Nuits hen een primeur geven. En mensen zijn altijd een stuk beter gezind omdat de zomer er aankomt."

Het brengt Les Nuits natuurlijk wel in het zog van Domino. Dat festival in de AB is nog maar net gedaan, of daar daagt Les Nuits al aan de horizon. Is er ruimte voor twee gelijkaardige festivals zo kort bij elkaar? Absoluut, zo vindt de programmator: "Ik voel geen concurrentie, er is een goed contact. We proberen de programmering zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Uiteindelijk gaan wij iets breder in onze programmatie dan Domino. Als er al concurrentie zou zijn, dan is dat niet meer dan wat gezonde competitie."

Rest nog de vraag wat Wauters als dé tips op zijn festival beschouwt. Welke bands gaan het dak eraf blazen? Wauters moet niet lang nadenken: "Motorpsycho, Champion, Archie Bronson Outfit, Spinto Band, Troy von Balthazar, Milleniums, Malibu Stacy, Venus, Anaïs, Kelly Stolz…tja eigenlijk allemaal natuurlijk!"
We houden u met onze live-verslaggeving op de hoogte.

Les Nuits Botanique, van 29 april tot 7 mei in de Botanique, Brussel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

veertien − elf =