Akron/Family & Angels of Light :: Akron/Family & Angels of Light

Het Young God Records-label van Michael Gira, de ex-frontman van The Swans, is een eigenaardig beestje. Bekendste product van het label is zonder twijfel freak- folker Devendra Banhart, maar er zit nog heel wat meer compromisloos talent te wachten op een doorbraak. De proud American farmboys van Akron/Family bijvoorbeeld, die deze split-cd delen met het laatste project van Michael Gira zelf: Angels of Light.

Openingstrack "Awake" legt een dreigend opbouwende fond voor wat komen gaat. Een beheerst dissonante gitaar met erboven de akelig uitgesponnen samenzang van de vier psychedelisch klinkende bandleden. Zonder waarschuwing komt de tweede track eraan, en die confronteert de nietsvermoedende luisteraar met een gigantische explosie van een geluid dat we niet anders kunnen definiëren dan "lawaai". Een minuut later komt er enig ritme in het gedruis en tekenen zich weer enkele duidelijke vormen af. Maar denk vooral geen gewone country of rocksong te herkennen, want even later krijg je er alweer een niet aflatend kattengejank bovenop. Voor iemand die Akron/Family niet kent, is het meteen duidelijk: deze jongens provoceren sans gêne. Gelukkig voor de trommelvliezen en de geestelijke gezondheid eindigt het nummer dan toch nog in behoorlijk zoete country-akkoorden en lijkt het wel alsof alles op zijn plaats valt.

De eerste zeven songs op deze split-cd zijn het werk van de vier groepsleden van Akron/Family. Ondanks alle geruchten, niet in het minst door henzelf verspreid, zijn de mannen geen broers, en hebben ze enkel hun voorliefde voor ietwat scheve muziek met elkaar gemeen. Het is dan ook allesbehalve een makkelijke opgave dit eerste deel van de cd door te spartelen. Maar gelukkig wordt de moeite wel beloond: na enige luistersessies en geduldige pogingen durven de bomen al eens wijken en uitzicht te bieden op het bos. Hoewel de plaat bij momenten een hele belasting voor het oor lijkt, zit er wel degelijk samenhang in het geluid. Songs die op het eerste gezicht met haken en ogen aan elkaar hangen, blijken uiteindelijk toch telkens de juiste puzzelstukjes te bieden voor één complexe, maar bevredigende song. Vraag blijft wel of het avant-gardistische dwepen met noise wel datgene is waar we per se behoefte aan hebben. Akron/Family doet immers ook prachtige dingen zoals in het geniale "Future Myth", zonder dat daarbij nog eens door een overmaat aan dissonantie benadrukt moet worden hoe onthecht en bevreemdend ze wel zijn. Dergelijke momenten blijven echter uitzonderingen, de rest van de tijd ligt het ons er toch net iets té dik op.

Hoewel intrigerend genoeg, zijn we toch telkens behoorlijk opgelucht wanneer we aan het einde komen van dit eerste deel van het album. Als een ware verademing krijgen we meteen een krachtige cover van Dylans "I Pity The Poor Immigrant" door Michael Gira. Het is het begin van een evenwichtigere tweede helft, waarin de psychedelica nog even in toom gehouden worden. Op de achtergrond bouwt zich die chaos van Akron/Family nog steeds op, maar al dat geweld blijft deze keer wel relatief goed binnen de grenzen. Niet dat Angels of Light niet evenzeer doet denken aan de gevoelswereld van een doorgeslagen begrafenisondernemer, maar er zit nu ook een zekere rust, discipline en opbouw in de muziek. De geest van Johnny Cash komt meermaals overvliegen en knikt ongetwijfeld goedkeurend zijn duistere muzikale broeder toe. Wie dacht enkel bittere miserie te vinden op dit schijfje, krijgt met het heerlijk ingetogen "One For Hope" dan toch een zeldzaam lichtpunt op het einde der tunnel voorgeschoteld.

Akron/Family & Angels of Light tast met deze dubbel-cd de grenzen van de avant-garde af. Met hun al te geforceerde overgangen en hun voorliefde voor het doorbreken van elk concept van songstructuur en harmonie, en met de grenzeloze pretentie waarmee ze het allemaal uitbraken, zijn ze de grenzen van ordinaire genietbaarheid in ieder geval reeds lang voorbij. Dat deze split-cd zijn mooie en zelfs adembenemende momenten heeft, gaan we niet ontkennen. Dat het uitzitten ervan een hele opgave is, al evenmin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × 1 =