Jason Collett :: Idols Of Exile

"I’ll bring the sun", belooft Jason Collett halverwege Idols of Exile en hij houdt woord. De twaalf songs op zijn tweede soloalbum ademen elk op hun eigen manier een bijnazomergevoel uit. Het warme sfeertje dat daarmee gepaard gaat, is maar één van de vele troeven van een wondermooie plaat.

Jason Collett moest geen twee keer nadenken toen Broken Social Scene hem zo’n twee jaar geleden mee aan boord vroeg. De Canadezen waren net doorgebroken met You Forgot It In People en zochten naar nog meer muzikaal talent om hun tweede plaat mee op te nemen. Misschien was het omdat die opvolger niet meteen alle verwachtingen inloste dat Collett het al vrij snel voor bekeken hield bij de indierockers. Terwijl Broken Social Scene om de paar weken in België kwam spelen, keerde Collett terug naar wat hij het beste kan: liedjes maken. Het resultaat is Idols Of Exile, zijn tweede soloplaat na het gesmaakte Motor Motel Love Songs uit 2003.

Dat zijn passage bij Broken Social Scene hem geen windeieren heeft gelegd, is al snel duidelijk. In opener "Fire" komt al meteen BSS-zanger Kevin Drew opdraven. Hij maakt daarmee de weg vrij voor een karrenvracht aan gasten. Leslie Feist, Andrew Whiteman, Emily Haines, James Shaw, Evan Cranley en Brendan Canning zijn allemaal (ex-)Broken Social Scene-leden die ergens op de plaat een handje komen toesteken. Toch is Idols Of Exile geen flauw afkooksel van de Canadese indiesensatie. Collett wil duidelijk weer zijn eigen ei kwijt. Hij doet dat met een mix van alt country, akoestische folk en energieke indiepop. Zijn stem zweeft ergens daartussen, klinkt melancholisch en gelukkig tegelijk en breekt op verschillende zwaartepunten nét niet. Idols of Exile kent brede uitersten, maar raakt zelden het randje. De plaat is consistent, vol en eenvormig.

Colletts songs lopen over van golvende paradoxen. Hij speelt dat spel de hele plaat door. In "We All Lose One Another" bezingt hij het kraken van vriendschappen in een springerig popliedje. Het onweerstaanbaar leuke "I’ll bring the sun" wordt met "Parry Sound" en "Tinsel and Sawdust" geflankeerd door zowat de meest ingetogen nummers van de plaat. Vooral het bijna geheel akoestische "Tinsel And Sawdust" is ontdaan van alle franjes. Collett toont zich van zijn kwetsbaarste kant, zijn haast mompelende stem is meer dan ooit een instrument op zich. De laatste noten van dit dromerige lied worden aan flarden gescheurd door een sombere elektrische gitaar. Collett verrast graag.

Idols Of Exile, de titel kan er een verwijzing naar zijn, vertelt ook het verhaal van Colletts jeugdjaren. Hij praat graag over opgroeien in een buitenwijk van Toronto, waar de straten alfabetisch gerangschikt zijn. Zingen doet hij liever over de littekens die onder dat schijnbaar perfecte wereldje liggen: drugs, alcoholisme en het hoogste aantal zelfmoorden onder huisvrouwen in heel Canada. Dat resulteert met "Almost Summer" in het beste nummer van de plaat. Een song die niet alleen het hele album belichaamt, maar meteen ook heel Colletts jeugd. De onweerstaanbare combinatie van zijn stem en een akoestische gitaar wordt aangevuld met schijnbaar triviale teksten over een verliefdheid die eindigt in een plasje braaksel. Het nummer is angstaanjagend herkenbaar, al was het maar voor de woorden waarmee Collett afsluit. "It’s almost summer yeah", herhaalt hij enkele keren, alsof het een selfhelp mantra is. Een houvast om toch maar weer recht te kruipen, eenzaam naar huis te lopen en het morgen gewoon opnieuw te proberen. Zo maakt een onconventionele Collett de melancholisch zonnige cirkel mooi rond. "Starting with a big finish once again", zingt hij in het afsluitende "These Are The Days".

Op die manier slaagt Collett erin drie kwartier te verbazen, te entertainen en te ontroeren. Idols of Exile is een plaat die iedereen op een andere manier zal aanspreken, een zomers album op de minst zomerse manier. In een schommel kruipen, in het gras gaan liggen of een wijntje bestellen onder de avondzon: Jason Collett doet er alvast van dromen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 3 =