Geoff Farina :: Already Told You EP

De split van het in intieme kringen erg geliefde Karate was hét dieptepunt van een voor de rest zeer boeiend muziekjaar 2005. Het trio had een grote fanbase in België die verzot was op hun sfeervolle indiepop met jazz invloeden. Gelukkig voor die fans blijft boegbeeld Geoff Farina ook solo actief, al zal niet iedereen meegaan in zijn nieuwe projecten.

Farina moest noodgedwongen een einde breien aan ’zijn’ Karate op aanraden van een specialist, die gehoorproblemen vaststelde bij de frontman. Een neveneffect van twaalf jaar lang optreden in rokerige bars met de volumeknop gevaarlijk ver naar rechts. Ook al associeert niemand Karate met een rock-’n-roll lifestyle, in hun beginperiode gaven ze er zowel live als op plaat geregeld een serieuze lap op.

Naarmate de jaren vorderden schemerde Farina’s jazz-achtergrond meer en meer op de voorgrond (zie Unsolved en vooral Some Boots). Zijn soloprojecten staan bol van het experiment. Farina, een klassiek geschoolde gitaarfreak, heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken dat jazz zijn grote passie is. Op zijn vorige plaat Blobscape uit 2002 staan zestien gitaarimprovisaties. Laat het duidelijk zijn, fans van Karate zullen niet automatisch vallen voor het solowerk van hun vroegere held.

Net als het vorige solowerk doet ook deze Already Told You ep niet veel meer dan ontgoochelen. Farina begeleidt zichzelf op de klassieke singer-songwritermanier op gitaar terwijl hij op zijn typisch lijzige manier zingt over onmogelijke liefdes en het leven in smalltown America. Jammer genoeg valt Farina’s stem in deze intieme setting door de mand. De songs zijn intiem en dromerig, maar door het gebrek aan structuur (geen refreinen) weten ze amper te raken. Komt er dan nog bij dat Already Told You met zijn vier nummers in tien minuten zelfs voor een ep erg kort is. De laatste noot is gespeeld voor je het tekstboekje opengeslagen hebt.

Normaal krijgt dit soort solowerk bijna standaard het label ’voor de fans’ opgeplakt, maar bij Geoff Farina gaat die vlieger niet op. Deze ep is geen doekje tegen het bloeden, maar maakt het gemis om Karate enkel maar groter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 + zestien =