Eindejaarslijstje 2005 van Tom Watthy

Het zwaardere genre een warm toedragend leverde het doorzoeken van de recensies in het goddeau-archief toch een diverser resultaat op dan aanvankelijk verwacht. Meer nog, de nummer één van ondergetekende heeft zelfs niet meteen iets met metal te maken… wat natuurlijk niet betekent dat de stevigste der muziekstromen geen mooi jaar heeft beleefd: een chronisch tekort aan financiën om al dat moois te bekostigen was daarvan het duidelijke bewijs. Lang leve de feestdagen!

  1. Antimatter :: Planetary Confinement Melancholisch en bloedmooi… in deze periode van het jaar met lange nachten en koude dagen het ideale voer voor de ziel.
  2. The Vision Bleak :: Carpathia – A Dramatic Poem Het debuut overtreffen is deze Duitsers probleemloos gelukt: meer bombast en meer sfeer zorgen voor een knaller van formaat en laten de luisteraar verdwaasd achter in mystieke en duistere sferen…
  3. Epica :: Consign To Oblivion Epica was from day one al meteen een succesverhaal. Ondergetekende kan uit ervaring bevestigen dat deze band live ongelooflijk goed is, nog beter zelfs dan op plaat. Of de tweede boreling het debuut ‘The Phantom Agony’ overtreft? Dat is misschien voor discussie vatbaar, maar een wereldplaat is dit alleszins wel!
  4. Opeth :: Ghost Reveries Tja, Opeth, hun muziek is zo typerend dat de bandnaam uitspreken al een statement op zich is. Hun stijl is onnavolgbaar, de hoge kwaliteit van het gebodene onweerlegbaar. Luisteren en genieten. O ja, en headbangen ook natuurlijk!
  5. Demons and Wizards :: Touched By The Crimson King De combinatie van het hemelse stemgeluid van Hansi Kürsch en de riffs van Jon Schaffer zorgt opnieuw voor een pijnlijke nek en verwrongen nekwervels. Niet meer zo verrassend maar niettemin niet te versmaden…
  6. Sigur Rós :: Takk Het hoeft niet altijd pedal to the metal te zijn; kwaliteitsmuziek gaat er voor de echte muziekliefhebber altijd in. Sigur Rós mag met andere woorden in dit lijstje zeker niet ontbreken. Muzikale schoonheid in al zijn puurheid!
  7. Nine Inch Nails :: With Teeth Nine Inch Nails mag dan niet meer zo gevaarlijk klinken als vroeger, even donker is de wereld van Raznor nog steeds. Maak je klaar voor een muzikale trip die minder hels maar minstens even zwart is…
  8. System Of A Down :: Mesmerize De hyperkineten van System Of A Down wisten vriend en vijand te verbazen met deze schijf. Van irriterend energieke stukken vlotjes overschakelen naar een pakkend melodietje en ermee wegkomen is niet iedereen gegeven. System Of A Down maakte er zijn handelsmerk van en we zijn dankbaar.
  9. Elysian Fields :: Bum Raps And Love Taps De recensie van dit album is sinds kort op de website te lezen; meer kan ik er niet aan toevoegen. Heb je de recensie gelezen, en je hebt de cd nog niet, rep je dan naar de platenboer en schaf je dit schitterende schijfje aan… en luister en geniet.
  10. The White Stripes :: Get Behind Me Satan Misschien wel de verrassing van het jaar wat hen meteen een welverdiend stekje in dit lijstje oplevert. Een prachtplaat zoals ze er nog vele mogen maken!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

15 − 4 =