Cornflames :: 197666

Als Luc Janssen de God is van de alternatieve muziek, dan is zoon Eppo Janssen de messias. En welke boodschap verkondigt hij met zijn Cornflames? De boodschap van no-nonsens rock ’n roll, eerwaarde. Amen.

De zoon van is altijd een ruftig stigma om te dragen, geef ons bijvoorbeeld liever een mooie blondine. Maar als je vader Luc Janssen is en je zelf een plaatje in de alternatieve sector uitbrengt, dan moeten we die link wel even vermelden. Wat bij deze gebeurd is, we zullen het vanaf nu nooit meer doen. Beloofd. Cornflames dus, en zoals de titel 197666 doet vermoeden, hebben we hier te maken met een schijf vol stevige gitaren, meer bepaald van de afdeling Punk En Luider.

Want, als we — tegen onze zin, dat spreekt — er een etiket op moeten plakken, dan is het het aangebrande etiket punkrock. Een sigma dat vele bands nog minder graag opgeplakt krijgen dan zoon van. Gelukkig voor Cornflames bedoelen we niet punkrock zoals Sum 41, Pennywise of Blink 182. We denken eerder aan punkrock zoals The Stooges, Sick Of It All, PN (wat overigens Portie Nootje betekent, heus waar) en rits andere bands die u doorgaans niet in de platenwinkel vindt, maar met een beetje speurwerk op een podium op Dour of Pukkelpop.

197666 is niet alleen een sterke derde, het is ook een e.p., wat wil zeggen dat we vijf nummers voorgeschoteld krijgen in minder dan achttien minuten. Op de schaal van nul tot Ramones is dat toch wel een dikke zeven voor het tempo. Alleen bij "Blue In The Face" lijkt de band gas terug te nemen, maar dat is slechts een schijnbeweging van een kaliber dat doorgaans slechts bij sportmanifestaties waar een bal en veel publiek bij komt kijken te zien is.

Ook opener "Count Your Wounds" neemt de tijd om op gang te komen. Maar wie zijn wij om daar vies over te gaan doen? De band heeft je vanaf de eerste noot vast en sleept je zo een muzikale wervelstorm in waar je het uiteindelijk prima naar je zin hebt. Was alle punkrock maar van dit kwaliteitsniveau. Afsluiter "This Is How It Feels" is een cover van Inspiral Carpets en dat zou je niet zeggen. Cornflames heeft het nummer als het ware tot zijn nummer gemaakt en zorgt er aldus voor dat 197666 op mooie wijze eindigt.

Cornflames overdondert en laat een sterke indruk na. Wie de band al live aan het werk zag, weet dat deze e.p. nog maar het topje van de ijsberg is, en dat ons nog veel goeds te wachten staat. Kijk zeker eens achterom naar de backcatalogue en bid met ons mee voor een nieuwe full-cd. Binnenkort spreken we trouwens over Luc Jannsen als vader van, let op onze woorden.

http://www.cornflames.be
http://www.cornflames.be

verwant

Riffs, hi-hats en tinitus op Putrock

Putrock maakt zich klaar voor een nieuwe editie op...

Cornflames :: The Farewell Drive

"Cornflames? Is dat niet het groepje van Eppo Janssen?",...

aanraders

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

recent

Zap Mama

25 april 2024De Roma, Borgerhout

Teddy Swims

25 april 2024Trix, Antwerpen

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in