It’s A Bird (Kristiansen & Seagle)

Vorig jaar verscheen dit boek reeds in een luxueuze hardcovereditie. Ondanks alle lovende kritieken in de Amerikaanse pers bleef de verkoop ondermaats, maar nu ook een zacht kaft beschikbaar wordt kan het brede publiek kennismaken met dit prachtstuk van Teddy Kristiansen en Steven Seagle. Het resultaat is een strip die moeilijk in een vakje gestopt kan worden.

Schrijver Steve (een weinig verhulde afsplitsing van scenarist Steven Seagle) zit met een probleem. Meer nog, zijn problemen lijken zich op te stapelen. Creatief zit hij in een dip wanneer zijn uitgever hem voorstelt de strip Superman over te nemen. Persoonlijk raakt hij ook in woelig water wanneer zijn vader verdwijnt. Steve geeft zich over aan overpeinzingen, twijfels, paniek en zelfs angst. De figuur van Superman heeft iets banaals en tegelijk bedreigends voor de trotse schrijver. Zo schrijft Seagle een verhaal waarin hij voor zichzelf de idee van Superman ontleedt. Wat maakt Superman bijzonder? De parallellen met het omgaan met ziekte en overlijden in het echte leven zijn veelvuldig en worden door Seagle haarfijn geanalyseerd. Zo wordt It’s A Bird een Supermanverhaal zonder Superman of een beschouwend essay met in de hoofdrol Superman. Dat klinkt erg tegenstrijdig, maar zoals al gezegd is het boek moeilijk te vatten en heeft het vele gezichten.

Een niet onaanzienlijke rol vervult de tekenaar, Teddy Kristiansen. Deze Deen werkte al eerder samen met Seagle aan House Of Secrets en haalt in dit boek enkele kunststukjes uit. Zo tekent hij in maar liefst eenentwintig verschillende stijlen die elk hun eigen sfeer hebben; een sfeer die hoort bij een specifieke passage in het verhaal. Seagle en Kristiansen zijn een duo zoals er in de Amerikaanse comics te weinig zijn. Ze kennen perfect elkaars kwaliteiten en de stripverhalen die ze samen maken behoren dan ook steeds tot het beste werk uit hun hele oeuvre. Ze durven voortdurend te experimenteren met de verwachtingen van de lezers. It’s A Bird is dan ook een verrassend gelaagde vertelling die de lezer durft uitdagen. Uitgeverij DC heeft in de Vertigolijn al eerder geslaagde risico’s genomen (Sandman, Preacher, Transmetropolitan) en deed dat vorig jaar opnieuw met deze hardcover van 120 bladzijden, een weinig alledaags formaat in de US.

Zowel de auteurs als hun uitgever verdienen dus goede punten voor It’s A Bird dat dankzij deze softcoveruitgave een groter publiek kan bereiken. Actie en spanning zijn niet de hoofdbestanddelen van deze comic, maar wel een pakkend verhaal dat je minstens enkele keren opnieuw kan lezen met telkens weer andere invalshoeken, ideeën en meningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

12 − zeven =