Incognito 1 :: Volmaakte Slachtoffers (Mardon)

Vorig jaar maakte Gregory Mardon met Lijf Om Lijf zijn debuut in het Nederlands. Het album en zijn auteur bleken één van de grootste verrassingen van het jaar. Nu brengt Mardon in de hippe Expresso-collectie zijn eerste reeks onder.

Dit eerste deel draait rond een gewone man, een onzichtbare man zelfs: hij leeft zonder dat iemand het merkt, alles gaat zijn gangetje. Toch heeft hij er op een bepaald moment genoeg van. In een dronken bui beklimt hij een appartementengebouw en dondert meteen naar beneden. In het bewuste gebouw woont fysiotherapeut Bérénice die onze ’held’ Jean-Pierre helpt, en zo zijn liefdesleven binnengewandeld komt. Hij raakt in de ban van haar maar durft het niet te zeggen. Haar invalide broer, die haar kleineert en mentaal terroriseert woont met haar samen en ongewild raakt Jean-Pierre verstrikt in de manipulaties van Bérénice en haar broer, een web van hartstocht en afkeer.

Grégory Mardon gaat verder waar hij in Lijf Om Lijf was opgehouden: hij wist meteen na dit album dat hij rond eenzelfde concept een reeks wilde opzetten. Hij wilde opnieuw enkele figuren volgen in hun doen en laten en zo verhalen vertellen die het slechtste en vreemdste in de mens naar boven brengen. Door de beperkte omvang van het boek en het kleiner aantal hoofdpersonages valt Incognito wat lichter uit dan Lijf Om Lijf. Toch blijft Mardons verteltalent buiten kijf staan. Dankzij zijn op Blain (Isaac De Piraat) geënte tekenstijl geeft hij op een expressieve manier vorm aan emoties en relaties. Sinds zijn debuut Vagues à l’Ame maakt hij een voortdurende ontwikkeling door en groeit hij stilaan uit tot een gevestigde waarde binnen de Franse auteursstrip.

De collectie Expresso haalt na Salvatore opnieuw uit met opnieuw een erg ambitieuze reeks. 2005 belooft het jaar van Expresso te worden met in totaal 15 nieuwe albums en bij elk album een gratis meegeleverde bladwijzer. Indien de kwalitiet even hoog blijft als deze Incognito mogen we op onze beide oren slapen. Mardon blijft één van de beste observatoren van de mens die we in de stripwereld hebben rondlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

3 × 4 =