Astonishing X-Men 1 :: Gifted (Cassaday & Whedon)

De commerciële mastodont X-Men brengt maandelijks tientallen comics voort in de USA. Tussen al die grijze middenmaat zit echter soms een stripverhaal dat het beste in de X-Men naar boven brengt. Auteurs Joss Whedon en John Cassaday slagen met hun verhaal in alle opzichten.

Om de zoveel tijd besluit uitgeverij Marvel om zijn lijn van X-Men comics volledig om te gooien en via een grote promocampagne nieuwe reeksen te lanceren met steeds weer andere auteurs. Ongeveer een jaar geleden was het de beurt aan X-Men : Reload, waarbij Astonishing X-Men eruit sprong als groot succesverhaal. Schrijver Joss Whedon is in Amerika een bekende naam dankzij zijn tv-creatie Buffy The Vampire Slayer. Hij schreef eerder al het stripverhaal Fray maar sinds hij aankondigde de enorm populaire X-Men onder zijn hoede te nemen, kent het enthousiasme van het comicminnend publiek geen grenzen. Marvel plaatste John Cassaday, tekenaar van de comic Planetary naast Whedon. Met zijn stijlvolle en eerder klassieke tekeningen heeft hij een aparte plaats veroverd in de wereld van de superheldencomics.

De verhalen over de X-Men draaien rond de School voor Buitengewoon Begaafde Jongeren. Schoolhoofd Professor Xavier leidt hier mutante jongeren op die moeten leren omgaan met hun bijzondere gaven. De opgeleide jongeren krijgen dan de kans als X-Man mee de wereld te helpen redden van allerlei bedreigingen. Helaas voor hen zien de normale mensen de X-Men door hun bijzondere krachten ook als een bedreiging. Zo blijven ze steeds zowel geliefd als gehaat, wat de comic een boeiende meerwaarde geeft. In Gifted worden de X-men geconfronteerd met een moeilijk te bekampen vijand namelijk een medicijn voor hun mutante gaven. Voor velen lijkt dit een ideale oplossing om de moeilijkheden met mutanten uit te weg te ruimen. Dat deze denkwijze echter gevaarlijk fascistische trekjes heeft, is iets dat enkel de X-Men inzien. Daar komt nog bij dat de financiering van het onderzoek naar dit medicijn niet zo kraakhelder blijkt te zijn. Wolverine, Emma Frost, Cyclops, Beast en Kitty Pride moeten samen op onderzoek en stoten daarbij op gevreesde tegenstanders en onverwachte herinneringen.

Joss Whedon geeft aan dit verhaal een menselijke dimensie. Zijn dialogen zijn niet de zoveelste vorm van macho-small-talk, maar maken de karakters en hun problemen meer menselijk. De uitvinding van een medicijn tegen mutante gaven veroorzaakt een hysterie in de wereld, een hysterie waartegen de X-Men machteloos staan. Daarnaast bevat Astonishing X-Men ook voldoende actie en suspens om zelfs de meest traditionele X-Men liefhebber over de streep te trekken. Astonishing X-Men is superheldenplezier van de bovenste plank.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + 14 =