Salvatore 1 :: Middelen Van Vervoering (De Crécy)

Dankzij uitgeverij Dupuis konden we vorig jaar genieten van nieuw werk van het Franse tekenwonder Nicolas de Crécy. Met Prosopopus maakte hij een verpletterende entree in ons taalgebied. Zijn nieuwste worp Salvatore kan in geen enkel opzicht meer het tegengestelde zijn van zijn vorige boek.

Dat Nicolas De Crécy vele gezichten heeft, is al langer bekend. "Middelen Van Vervoering", het eerste deel van zijn nieuwe reeks Salvatore, bevestigt dit eens te meer. Nadat hij de Nederlandstalige stripliefhebber om de oren sloeg met het overrompelende maar erg donkere Prosopopus voor de collectie Vrije Vlucht, gooit hij het nu beslist over een andere boeg. Lieftallige diertjes bewonen de wereld van Salvatore, waar de meest absurde situaties doodnormaal zijn. Salvatore is garagist en in zijn beroep is hij bijzonder goed, maar hij haat zijn klanten. Het enige wat hij wil is zijn geliefde Julie terugvinden. Daarom werkt hij in het geheim aan een voertuig dat hem naar haar zal brengen.

De Crécy houdt de toon heel lichtvoetig en spits. De droge verteltoon past perfect bij dit sprookjesachtige wereldje en ook zijn anders zo maniëristische tekenstijl wordt hier gereduceerd tot het noodzakelijke, waardoor de mooie kleuren beter tot hun recht komen. De vergelijking met Kobe de Koe werd al eerder gemaakt en ligt voor de hand. De liefhebbers van deze koe zullen met de hond Salvatore ook geen miskoop doen. Salvatore is dan ook met voorsprong de Crécy’s meest toegankelijke werk dankzij de eenduidige verhaallijn en de bitterzoete humor.

Met Salvatore profileert de collectie Espresso van Dupuis zich eens te meer als een toevluchtsoord voor vernieuwende auteurs met humoristische verhalen. Het album bevat ook een ex-libris waarop vermeld staat dat in 2005 maar liefst vijftien nieuwe titels in deze collectie zullen verschijnen, van namen als Dupuy & Berberian (Meneer Johan), Stassen (Deogratias, De Kinderen) en Durieux (Oscar). Februari kondigt zich alvast sterk aan met het eerste deel van Incognito door Gregory Mardon (Lijf om Lijf).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 + zeven =