Morro Bay (Boccar & Cornette)

In onze zoektocht naar nieuw talent kijken we in Vlaanderen vaak niet verder dan onze neus lang is. De auteurs van Morro Bay zijn allebei afkomstig uit Wallonië en hebben beide de laatste jaren een opvallend parcours afgelegd. Opvallend is ook het minste wat je van Morro Bay zelf kunt zeggen.

Evangeline groeit op in het kleine Amerikaanse provinciestadje Morro Bay. Haar vader is een uiterst conservatieve katholiek en ook op school krioelt het van de vreemde vogels. Wanneer Eva een vreemde aanvaring krijgt met haar lerares lichamelijke opvoeding, blijkt haar verleden niet zo harmonieus als iedereen wel dacht. Eva graaft zo in het pijnlijke verleden van Morro Bay en van zichzelf.

Jean-Luc Cornette brengt zijn verhaal als een mystieke thriller. Niet alles is verklaarbaar, de losse eindjes moet de lezer zelf aan elkaar trachten te knopen. Realiteit en waanzin lopen steeds meer door mekaar in Morro Bay. Dankzij de expressieve tekeningen van Jean-Louis Boccar ervaart de lezer de steeds toenemende chaos bij de personages erg goed. Ook de vreemde kleurenkeuzes zijn vaak erg treffend, al kregen we van sommige bladzijden een behoorlijke aanval van migraine.

Het grote minpunt van Morro Bay vormen de karakters. Cornette en Boccar weten hen onvoldoende vorm te geven, waardoor je je als lezer nauwelijks betrokken voelt bij hun belevenissen. Eva maakt tal van zaken mee met haar vader, haar lerares, haar vreemde zus Marie, maar het gaat je nauwelijks in je kouwe kleren zitten. Enkel het verleden van de lerares, mevrouw Scott, wordt verder uitgediept en vormt een belangrijke verhaallijn binnen het geheel.

Recensenten vergelijken graag, dat mag stilaan bekend zijn. Morro Bay deed ons dan ook denken aan de films van David Lynch, waar ook waanzin en onderhuidse spanningen het verhaal voortstuwen. Zo’n hoog niveau haalt Morro Bay helaas niet, maar Boccar en Cornette hebben desondanks de verdienste een album gemaakt te hebben dat niet in de grijze middenmoot zal verzanden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

drie × twee =