The Helio Sequence :: Love And Distance

Wachten op de Kid A van The Charlatans? We hebben het al lang opgegeven. Waarom zouden we ook? The Helio Sequence schenkt ons de perfecte cocktail van triphop, mandharmonica’s én britpop.

Ok, we geven toe dat het totaal van de pot gerukt is om bij The Helio Sequence enkel en alleen aan The Charlatans te refereren. Deze band uit Portland, Oregon telt dan ook maar twee koppen. Ruim voldoende mankracht echter, zo blijkt, want met hun tweeën slagen ze erin om een massieve muur aan geluid neer te zetten. Met elektronische beats, mondharmonica’s en nog meer toeters en bellen komen ze tot de vreemdste, maar tevens meest aanstekelijke composities.

The Helio Sequence komt niet zomaar uit het niets: Love And Distance is al de derde plaat van het tweetal. Benjamin Weikel werkte overigens nog mee aan de laatste plaat van Modest Mouse en dat valt in songs als “Don’t Look Away” duidelijk te horen. De single “Float On” van Modest Mouse’s laatste Good News For People Who Love Bad News had net zo goed een track van Love And Distance kunnen zijn.

Love And Distance respecteert de klassieke barrière van tien nummers, en gezien de duur en de intensiteit van de nummers is dat ruim voldoende. Hoogtepunten zijn “Harmonica Song”, dat het album inzet met een door merg en been snijdende mondharmonica, “Blood Bleeds” dat erg veel naar de moderne triphop neigt en “Everyone Knows Everyone” dat als mondharmonicafinale door kan tellen.

De sound van The Helio Sequence is net fris genoeg om nog naar originaliteit te ruiken maar klinkt toch easy genoeg om er langzaam mee weg te geraken. Love And Distance klinkt zó hol en tegelijk toch zó vol. De band zou enerzijds nog als oncompleet kunnen beschouwd worden doordat ze nog in vele richtingen lijkt te kunnen evolueren, maar anderzijds kunnen toch enkele van hun songs nù al tot ware monumenten worden uitgeroepen. Love And Distance is geen supergoed album, maar schept toch hoge verwachtingen voor hun toekomst. Hun frisse, eigen sound staat er als een tempel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × twee =