The Fiery Furnaces :: Blueberry Boat

We hebben nog niet de tijd gehad om op adem te komen van The Fiery Furnaces’ Gallowbird’s Bark of er wordt ons al een tweede album doorgeschoven. Wat blijkt? Voor die lastige tweede hebben ze het zich nóg lastiger gemaakt.

Bij de eerste noten van Blueberry Boat is er geen mens die kan vermoeden dat dit de opvolger van Gallowbird’s Bark is. De cd werd hier meermaals uit de lade gehaald om het opschrift te controleren. "Quay Fur" opent in de eerste minuten met een zware beat à la Air anno 10.000 Hz Legend en duurt alleen al meer dan tien minuten waarbij de bal voortdurend alle mogelijke richtingen wordt uitgeschopt. Waar is de geniale eenvoud van Gallowbird’s Bark gebleven?

Na "Quay Fur" volgen er kortere nummers, maar ook die wringen zich in dezelfde scherpe hoeken en bochten. Een erg geforceerde indruk is het gevolg bij een eerste beluistering. De meeste tracks bevatten tegelijkertijd echter ook meer potentiële songs, waardoor de band met haar talent lijkt te pochen zonder al dat moois in een toegankelijke vorm te gieten.

Gelukkig maken meer luisterbeurten het troebele Blueberry Boat genietbaarder. Want wat merken wij na een luisterbeurt of vijf? In de uitgerekte spanning van de intro beginnen wij al spontaan mee te neuriën voordat Eleanor Friedberger haar micro nog maar heeft kunnen vastnemen. Het aanvankelijk zo duistere Blueberry Boat geeft langzaam maar zeker meer en meer geheimen prijs die de veelvoudige luisterbeurten perfect weten te rechtvaardigen.

Toch is Blueberry Boat geen gemakkelijk album. Met luchtige rijmelarij, pompeuze orgels, elektronische samples en nog veel meer gepruts is Blueberry Boat de bonte Picasso naast het sobere Gallowbird’s Bark. Als kunstkenner beseft u dat Blueberry Boat wel gevorderde luisteraars weet te bekoren, maar ook dat men zich als niet-ingewijde beter eerst aan het lichtere spul kan wagen alvorens tot de hard drugs over te gaan.

Naar onze bescheiden mening is Blueberry Boat een net iets té grote stap voorwaarts. The Fiery Furnaces mogen een klein stapje terug doen en de duivels iets strakker aan de lijn houden. Er hangt een klein meesterwerk in de lucht, maar het moet er natuurlijk nog uit geplukt worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 15 =