Eskobar :: A Thousand Last Chances

Toegegeven, wij kenden Eskobar tot hiertoe enkel van de muzikale one-night-stand "Someone New" met onze droomvrouw Heather Nova. Op zich volstaat dat trouwens om de band levenslang te benijden. A Thousand Last Chances is echter al het derde album van de Zweedse groep die op een serieuze aanhang kan rekenen in landen als Frankrijk, Duitsland en — vreemd genoeg — Japan en Oost-Europa.

In de bio wordt op het gigantische succes van "Someone New" gewezen met een verwijzing naar de cover door de Scala-huppelkutjes. Eskobar verdient toch wel beter dan dat. A Thousand Last Chances telt elf nummers die stuk voor stuk "Someone New", en zeker de Scalaversie, qua muzikale kwaliteiten overtreffen. Zoals bij veel Scandinavische bands — oké, we maken graag een uitzondering voor Abba — ademen de songs een typisch noordse melancholie. A Thousand Last Chances kan dan ook bezwaarlijk een echte zomerplaat genoemd worden. Maar ach, alsof een Belgische zomer dezer dagen nog iets voorstelt.

Vrolijke jongens zijn het dus niet, die Zweden. Maar wel bijdehand genoeg om al hun scores op heerlijke melodieën te zetten en in geschenkverpakking voor ons achter te laten. We weten het, dromerige pop met uitgesponnen, van het overbodige ontdane melodieën, het is niets dat u nog niet gehoord hebt. Maar soms nemen we al genoegen met gewoon een leuke plaat. En dat is One Thousand Last Chances onmiskenbaar.

Vergis u niet, Eskobar is geen Sigur Ros. Het blijft allemaal heel toegankelijk en verre van experimenteel. Een beetje country, wat folk en een hoop synthpop. En dat alles niet té zwaar op de hand. Eskobar vertolkt niet zozeer het grote hartzeer, maar eerder het stil verdriet om een pas vertrappeld bloempje; meer wandelen in de milde herfstregen dan tieren in een onweersbui. Referenties zijn er op overschot: Travis ("Under These Stars"), Neil Young ( de gitaar in "Big Sleeper"), Starsailor ("Fly On The Wall") of REM ("You Got Me"). U hebt ze maar uit te kiezen.

A Thousand Last Chances is hoegenaamd niet de plaat die uw leven zal veranderen. Neen, nieuwe werelden gaan niet open, zeeën splijten nauwelijks uiteen en de kans dat de hemel op uw hoofd valt lijkt ons inziens relatief klein. Deze plaat zal niet eens uw gebroken hart lijmen. Maar ze zal op zijn minst uw aandacht een kleine drie kwartier afleiden. En daar willen wij voor tekenen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes + 8 =