Stevie Wonder :: Songs In The Key Of Life

de favoriete plaat van Maarten van Meer

Ja God, kies maar eens zo’n all-time favourite. Neem je het album dat je het meest aan je jeugd herinnert (eerste lief, eerste kater, eerste huisarrest)? Die plaat die je door die vervelende tweede zit heeft geholpen? Of het album dat al het langst overleeft in je Cd-collectie? Songs in the Key of Life is vooral die plaat voor alle momenten, waar je na een paar beluisteringen niet meer zonder kan.

Stevie Wonder heeft een wat foute reputatie, die grotendeels terug te brengen is tot über-schmalzy slow ’I Just Called to Say I Love You’. In muzieknerd-bijbel en -film High Fidelity is dit nummer aanleiding tot een discussie met de volgende inzet: kan je een ooit geniaal muzikant met meesterwerken op zijn actief zijn latere misstappen vergeven?’ Voor de uitkomst van die discussie weet u waar u moet zijn, maar één van die meesterwerken van Stevie Wonder heet Songs in the Key of Life. U kent grote stukken van de plaat overigens al. Het subtiele ’Pastime Paradise’ als het overgeproduceerde ’Gangsta’s Paradise’, de koperbalzersintro van Sir Duke, ’As’ van een van de vele coverversies, het sambaritme en de lalalalaa’s uit ’Another Star’ en om de vijf minuten herkent u wel een sampletje.

Los van al die fijne trivia voor de muzieknerds onder ons, is Songs in the Key of Life ook gewoon een prachtig album om al uw liefdesverdriet, tegenslagen, hardnekkige katers of depressies te boven te komen. Ten huize van Meer begint de kater met de staart tussen de benen zachtjes te janken bij de eerste tonen van ’Love is in Need of Love Today’: het fluwelen koortje masseert de laatste hoofdpijn weg terwijl de dafalgan (voor alle zekerheid) lustig bruist op de tonen van de zorgvuldig geplukte gitaarakkoorden en zacht beroerde drums. De opwellende tranen der ontroering wijten we makkelijkheidshalve aan de caféwalm die van onze kleren opstijgt.

De intieme grootstedelijke ballad ’Village Ghetto Land’ gaat verder zonder boe of bah over in de stomende funk van ’Contusion’, waarna ’Sir Duke’ (een euforische ode aan Duke Ellington) ons blazergewijs tot een dwaas dansje bij de koffiezet dwingt. Tegen dat CD2 in de speler mag, is de kater verdwenen en neuriën we gezellig mee met ’Isn’t She Lovely’. We moeten echter eerlijk blijven: Songs in the Key of Life is meer dan een doeltreffend anti-kater middeltje. Het is bovenal Stevie Wonders meesterwerk: een verzameling van 21 prachtsongs waarin hij afwisselend de liefde, de dingen des levens, rassendiscriminatie en sociale achterstelling bezingt. Het is een machtig gearrangeerd en georchestreerd album, dat alle muziekstijlen die van ver of dichtbij met soul, jazz of funk te maken hebben, herbergt. Het is de reden waarom we toch liever blind dan doof zouden zijn, mochten we door een gek voor die keuze gesteld worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht + 13 =