Sinead O’ Connor :: She Who Dwells…

"This is the last day of our acquaintance…" Met deze beroemde woorden neemt Sinéad O’ Connor afscheid van ons na 23 jaar op de planken. Als dank heeft de Ierse topzangeres een laatste dubbel-cd uitgebracht, onder de lange titel: She Who Dwells In The Secret Place of the Most High Shall Abide Under The Shadow Of The Almighty. Voor haar fans een must, voor anderen een laatste kans om O’Connors onvergetelijke zangtalent te leren kennen.

Ze nam vele gouden platen in ontvangst, kwam op ’s werelds nummer één te staan met het door Prince geschreven "Nothing Compares 2 U" en ook het album waaruit de song afkomstig is I do not want what I haven’t got scoorde hoog. Het is een feit: Sinéad O’Connor behoort tot de besten van de rock- en popwereld. Na 23 jaar in de spotlights heeft ze beslist een punt te zetten achter haar commerciële optredens. Zelfbewust als ze is, wil O’ Connor een nieuwe richting inslaan in haar leven, ze wil haar stem voortaan gebruiken om de geest te helen.

Het is via pure Gregoriaanse gezangen als "Regina Caeli" en "O Fili et Filiae" dat O’Connor een dieper begrip en respect gekregen heeft voor haar eigen stem en is gaan beseffen dat eenvoudige en mooie muziek als deze de kracht heeft om de geest te verlichten. De twee netgenoemde nummers luiden de eerste cd van She Who Dwells… in, een eclectisch amalgaam van demo’s, nooit eerder uitgegeven tracks en covers van ABBA ("Chiquitita"), Aretha Franklin ("Do Right Woman"). Wie op zoek is naar de sterke songs uit The Lion and the Cobra of I Do Not Want What I Haven’t Got komt hier bedrogen uit. Deze verzameling laat meer de rustige, intieme stem horen uit Gospel Oak en Sean Nos Nua, die niet afdoet aan O’Connors virtuoos zangtalent. Integendeel, wanneer je dit nieuw materiaal de tijd geeft om te groeien, ontdek je de kracht waarmee O’Connor zingt als geen ander.

Nog niet voldoende overtuigd? Grijp dan onmiddellijk naar de tweede cd, een opname van O’Connors laatste concert (2002) in haar moederstad Dublin. Oude klassiekers als "I Am Stretched On Your Grave", "Fire on Babylon" worden hier afgewisseld met traditionele Ierse songs als "Paddy’s Lament", "My Lagan Love" en "Molly Malone" uit Sean Nos Nua. Live is deze topartieste op haar best door de originele versies waarin ze oude kapotgedraaide nummers als "Nothing Compares 2 U" een nieuw élan geeft. Je komt weer helemaal in de sfeer van het optreden dat deze Ierse zangeres afgelopen januari in Antwerpen gaf. Haar stem bleef niet alleen toen, maar ook na deze cd nazinderen als een zee die met haar golven eindeloos het zand bespeelt. Hopelijk is She Who Dwells… niet het laatste dat we van O’Connor te horen krijgen.

Arcade Records

verwant

Stekelig als een kerstboomknuffel :: essentiële kerstmuziekjes

Geef toe: meestal zijn ze uw aandacht niet waard,...

Affiche TW Classic compleet

TW Classic pakt in 2020 uit met een bijzonder...

Sinéad O’Connor :: I’m Not Bossy, I’m The Boss

Eerst posters van de paus verscheuren, later Miley Cyrus...

Sinéad O’Connor :: How About I Be Me (And You Be You)?

Ten eerste: er zijn van die artiesten die geen...

OLT Rivierenhof :: Sinéad O’Connor + Dez Mona

Het was alweer een aantal weken geleden dat het zo...

aanraders

Girl In Red :: I’M DOING IT AGAIN BABY!

Somberte verkoopt, zo ook de sad girl aesthetic waar...

Vampire Weekend :: Only God Was Above Us

Haal de witte sokken en debardeurs boven: Vampire Weekend...

Ivy Falls :: Sense & Nonsense

Rol de gordijnen maar dicht, kruip gezellig onder een...

Hurray For The Riff Raff :: The Past Is Still Alive

Alynda Segarra. Bound for Glory. Was Small Town Heroes in...

Daniel Boeckner :: Boeckner!

Als kind is Dan Boeckner zeker niet in een...

recent

Einstürzende Neubauten :: Rampen (apm: alien pop music)

Vijftien probeersels. Vijftien live-improvisaties die in de studio opnieuw...

Masters Of The Air

Toen begin deze eeuw Band Of Brothers verscheen, sloeg...

Fontaines D.C. :: Starburster

Fontaines D.C. for the bigger and bolder: vierde album...

Manu Chao

16 april 2024Het Bau-Huis, Sint-Niklaas

Morrissey wilde op de Lokerse Feesten geen paardenworst, Manu...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in