The Streets :: Original Pirate Material

"Over here we say birds, not bitches": Mike Skinner, aka The Streets aan het woord. De man is Brits en maakt hiphop: een nogal ongebruikelijke combinatie. Typisch Brits aan The Streets is de humor en het gevoel voor melodie die meestal niet met hiphop samengaan. Oh ja, Skinner zegt ook ‘Oi!’ in plaats van ‘Yo!’.

Het is verfrissend om nog eens goeie hiphop te horen die niet uit de studio van Dr. Dre of Timbaland komt en zich evenmin te veel zorgen maakt over street credibility of doorwrochte beats. Op Original Pirate material staan 14 tracks die dermate anders klinken dan de gemiddelde hiphop dat muziekjournalisten zelfs geen deftig hokje meer vinden. Laten we het op Britse hiphop houden.

De dance-hypes van de voorbije jaren passeren allemaal de revue, overgoten met een hiphop-sausje. "Has it come to this" is two-step, "Don’t mug yourself" drum ’n bass en "It’s too late" zou Craig David zonder de gladde productie kunnen zijn. We horen funk op "Who got the funk" en jazz in "Weak become heroes". Op elke track doet Skinner iets anders, maar het blijft onmiskenbaar The Streets, al was het maar door het cockney-accent.

De teksten zijn afwisselend hilarisch ("Too much brandy" en vooral "The irony of it all") en zeer serieus ("Geezers need excitement/ if society don’t provide it/ they incite violence/ simple common sense"). "Don’t mug yourself" lijkt aan het einde helemaal in het honderd te lopen omdat iedereen stoned in de studio zit. Leuk, maar uiteraard gespeeld.

We lijken vooral te moeten geloven dat deze cd zeer spontaan tussen de soep en de patatten gemaakt is op Mike Skinners slaapkamer. Ofwel heeft de man een grote slaapkamer met een dure studio erin, ofwel is het een simpel marketingverhaal dat ons moet doen geloven dat de man een echte geezer is die tussen het zuipen en vechten door wat op zijn slaapkamer zit te knutselen. Het kan natuurlijk, maar de cd klinkt dermate duur geproduced dat er achteraf toch stevig aan bijgeschaafd is.

De muziek zelf is uiteraard het belangrijkste en die staat er. Of het nu huisvlijt of duur studiowerk is: het resultaat klinkt geweldig. Ideaal als opwarming voor een nachtje stappen of als soundtrack bij een swingende afwas. Het geheel klokt af op nauwelijks 45 minuten, zodat de verveling uitblijft. Of een tweede album even fris zal zijn, valt niet te voorspellen, maar op dit moment is Original Pirate Material een van de fijnste dance-albums op de markt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − tien =