Black Doves Showrunner Joe Barton is een druk baasje. Na enkele jaren van wisselvalligheid geraakte zijn carrière vanaf 2019 in een stroomversnelling met het succes van Girl/Haji. Die Netflix-serie was een succes bij zowel de kritiek als het publiek. Daarna schreef hij voor de Britse zender Sky het ijzersterke, maar in België nooit uitgebrachte The Lazarus Project, met een geweldige Paapa Essiedu (echt, die man moet James Bond worden). Tussendoor schreef Barton ook het ondermaatse Mark Wahlberg-vehikel The Union, maar dat vergeven we hem. Met deze Black Doves rehabiliteert hij zichzelf en doet hij zelfs uitkijken naar zijn volgende project Amadeus, een tv-bewerking van de gelijknamige film.
Black Doves wordt volledig gedragen door Keira Knightley en ze wordt uitstekend geruggesteund door een sterke Ben Whishaw en een uitmuntende Sarah Lancashire. Als Helen Webb is Knightley onder valse voorwendselen gehuwd met politicus Wallace Webb (Andrew Buchan, vooral bekend als vader Latimer in Broadchurch). Webb is een ‘Black Dove’, een spionne in dienst van een geheime organisatie geleid door Lancashires Reed. Ze handelen niet uit ideologie, maar worden gedreven door het hoogste bod.
De achtergrond van de intrige is de dood van de Chinese ambassadeur onder verdachte omstandigheden en de verdwijning van zijn dochter, een beruchte socialite en partygirl. Er blijkt een link tussen deze zaak en de moord op een tabloidjournalist, diens assistent en een Britse spion Jason. Webb raakt mee verwikkeld omdat ze een affaire had met Jason. Reed beslist Sam (Whishaw) terug te halen om Helen te beschermen. Sam was zeven jaar geleden halsoverkop Londen ontvlucht omdat hij zijn opdracht, een gehele familie criminelen uitmoorden, niet kon uitvoeren. Hij moest ook de liefde van zijn leven en partner Michael achterlaten. Terug in Londen probeert hij de combinatie van Helen beschermen, de blamage van zijn falen afkopen en Michael terugzien en beschermen tot een goed einde te brengen. Ondertussen raken ook de Amerikanen betrokken bij het schandaal evenals een bende criminelen die een wereldwijd netwerk hebben opgebouwd van halflegale praktijken en de machtigste familie van Londen zijn.
Het is door dit laatste element dat de serie op het einde even een ridicuul dipje kent als plots Tracy Ullman opduikt met een onnozel plat Brits accent in de rol van de Mater Familias Alex Clark. Dat trekt je er als kijker even volledig uit. De daaruit volgende ontknoping en opbouw naar een tweede seizoen – dat ondertussen bevestigd is – voelt dan ook eerder geforceerd dan narratief logisch aan.
Los daarvan is Black Doves gelukkig een zeer verdienstelijke, goed geschreven en gemaakte serie met de nodige spanning en ontspanning.
Black Doves is te zien op Netflix.