Met Na jou wagen Frauke en Elke Leenhouwers zich aan een eigenzinnig stripverhaal. Liefdesverdriet werd nog maar zelden zo tastbaar gemaakt. Een ontdekking van nog maar eens twee straffe Vlaamse stripmakers.
Het verwerken van liefdesverdriet is een thema dat al in talloze (strip)verhalen aan bod kwam. Toen aangekondigd werd dat de woordloze graphic novel Na jou van de zussen Leenhouwers ook dit thema als startpunt zou gebruiken, was het enthousiasme over hun debuut wat bekoeld. Dit bleek echter volledig misplaatst, want Na jou is een bijzonder intense en vooral opvallende verbeelding van liefdesverdriet.
De tekeningen van Frauke Leenhouwers beogen een sterk realisme en benaderen dat ook goed. Haar talent om mensen te tekenen in alle nuances van lichaamstaal en gelaatsuitdrukkingen, is groot. Het hoofdpersonage, gemodelleerd naar zus Elke, wordt heel overtuigend getoond in verschillende situaties. Het is indrukwekkend hoeveel subtiliteiten en verschillende gevoelens Leenhouwers zonder één woord tekst in haar tekeningen kan leggen.
Na jou speelt ook met het vertragen van tijd, en legt van heel nabij de focus op gevoelens van wanhoop en uitzichtloosheid na het spaaklopen van een relatie. Met de opbouw van een beeldverhaal vertragen de auteurs vakkundig op momenten dat dit ertoe doet, of leggen ze de nadruk op de gevoelens van het personages via het inzoomen op een scène gedurende vele pagina’s.
Waar minder getalenteerde makers een thema als liefdesverdriet vaak mismeesteren tot een keten van clichématige beschouwingen die nergens tot de kern van dit verdriet doordringen, is Na jou een bijzonder intense leeservaring. De combinatie van rake realistische uitdrukkingen en een nauwgezette, soms slepende opbouw maakt Na jou tot een uiterst geslaagde manier om de gevoelens die met liefdesverdriet gepaard gaan over te brengen op de lezer.
Frauke en Elke Leenhouwers tonen zich als sterke vertellers, die hopelijk nog andere verhalen in de koker hebben zitten. Puur grafisch is het realisme van Frauke Leenhouwers indrukwekkend, maar ook wat kil. Door de opbouw van pagina’s en scènes zit het boek vol emoties en is het als lezer moeilijk onbewogen te blijven bij wat het hoofdpersonage overkomt en hoe die ermee omgaat.
Voor beide auteurs is het stripverhaal eerder onontgonnen terrein. Om dit verhaal te kunnen vertellen, zochten ze samen de strip op en maakten er met Na jou hun eigen ding van. Met de hulp van uitgeverij Oogachtend is Na jou naast een straffe strip ook een mooi vormgegeven boek geworden dat heel wat liefhebbers van verhalen kan overtuigen eens een stripverhaal te proberen.