Playlist

Wie zijn we, wat drijft ons en wat verwacht de wereld van ons? Vragen die u en mij wel eens te binnen schieten en waar velen mee blijven worstelen. En zoals de maatschappij het aan ons voorlegt, is dat leven zogenaamd pas ideaal wanneer je de ware liefde hebt gevonden en een succesvolle carrière hebt. Dit alom gekende thema speelt ook in de debuutfilm van Nine Antico, Playlist, een belangrijke rol. De Française zet hiermee de stap van striptekenaar naar regisseur.

In 84 minuten worden we als kijker verwend met de tragiek en de komedie die zich afspeelt in het leven van Sophie (Sara Forestier), een jonge serveuse die met een goedgevulde rugzak haar weg probeert te vinden in het hippe Parijs. De vele hindernissen die haar pad reeds gekruist hebben, houden haar niet tegen om alsnog haar dromen na te jagen en vooral dat ene, essentiële te vinden, de ware liefde. Met een feministische blik, gehuld in woede en verdriet, humor en optimisme kan Playlist nu al gezien worden als een van de betere recente Franse komedies.

De soms wat herkenbare inhoud wint aa kracht dankzij het stijlvolle zwart-wit waarvan Nine Antico zich hier bedient. Zoals de cineaste zelf aangaf in interviews is dit een prent met autobiografische elementen: net zoals Sophie heeft ook Nine geworsteld als jonge vrouw om het te kunnen maken in de wereld van de Franse ‘bande dessinée’. Dat vertaalt zich in een zelfzekere aanpak, die ook de emoties treffend weet te vatten. De camera is daarbij een bevoorrechte toeschouwer op de eerste rij, die  elke handeling, emotie en woord van onze twistende protagoniste registreert.

Forrestier zet een sterke vertolking neer en ook Laetitia Dosch als Julia, de vriendin van Sophie, is bijzonder goed in haar rol. Dat Nine Antico beïnvloed is geweest door onder meer het Italiaanse neorealisme en Tu Dors Nicole van Stéphane Lafleur, zagen we niet alleen terug in haar strips, maar nu ook in haar werk als cineaste. Tot slot moet gezegd worden dat de film deels zijn kracht zou verliezen mocht hij niet omgeven zijn door de goddelijke klanken die Playlist rijk is. Een stripverhaal van de film zal er wellicht niet komen, maar laat ons hopen dat de filmcarrière van Antico nog lang mag blijven duren.

8.5
Met:
Sara Forestier, Laetitia Dosch, Bertrand Belin
Regie:
Nine Antico
Duur:
84
2021
Frankrijk

verwant

enola.stay

U moet dezer dagen veel luisteren. Naar de lelijkdoenerij...

aanraders

Drive-Away Dolls

Nadat ze decennialang als tandem de filmwereld verrijkten met...

Dream Scenario

‘Nicolas Cage is de enige acteur sinds Marlon Brando...

Evil Does Not Exist (Aku wa sonzai shinai)

Films zijn doorgaans gebaseerd op een sterk verhaal, of...

Civil War

Nog voordat iemand de film gezien had, veroorzaakte Alex...

La Chimera

De in Toscane geboren scenariste/regisseuse Alice Rohrwacher vestigde op...

recent

English Teacher :: This Could Be Texas

Muziek die in de rondte stuitert als een lading...

Keane

25 april 2024Koninklijk Circus, Brussel

"Wat een zaal! Hier zouden we wel een week...

Gaye su Akyol

24 april 2024De Roma, Borgerhout

The Jesus and Mary Chain

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Hoe moeilijk kan het zijn om een geluidsman eens...

James Brandon Lewis Quartet

23 april 2024Ancienne Belgique, Brussel

Vorig artikel
Volgend artikel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in