Aidan Baker :: There / Not There

De Canadese multi-instrumentalist en geluidsmagiër Aidan Baker was in 2008 een van de eersten om een album uit te brengen via het net opgerichte Consouling-label. Twaalf jaar en indrukwekkende lijst projecten en releases later komt er met There / Not There nieuw werk van de man uit, nog altijd volledig op maat van het label: dromerig en duister, tussen hypnotiserende rust en gruizige, beklemmende noise.

De voorbije twee decennia was Baker immens productief. Aanvankelijk vooral met ARC en Nadja (met levenspartner Leah Buckareff, die deze keer enkel voor de hoesfoto zorgde), maar gaandeweg kwam het solowerk meer op de voorgrond, net als allerlei samenwerkingen, waarvan sommige eenmalig en andere dan weer duurzamer. Ook van Caudal en Adoran verscheen werk bij Consouling, terwijl hij recent ook een duo, WERL, vormde met drummeester Tomas Järmyr (zie YodokIII, Motorpsycho,…). Net als een verwante geest als Dirk Serries is Baker een rusteloze zoeker, nog helemaal klaar met exploreren en al zeker niet zinnens om op z’n lauweren te gaan rusten.

There / Not There brengt Baker opnieuw uit onder eigen naam, maar hij kreeg voor het driedelige album wel hulp van Dana Schechter (Insect Ark, bas) en Fiona McKenzie (Halma, drums). Opvallend is dat hij opnieuw een lichtjes andere invulling geeft aan zijn voorkeurszone, die waar ambient/drones, shoegaze en ritualistische dreamscapes elkaar overlappen. Het ene moment drijvend op een iele sfeer, wat verderop helemaal ondergedompeld in een intens verschroeiend geluidsbad.

Het album verschijnt op 2 oktober via Consouling Sounds. Pre-order HIER.

Hieronder een fragment uit de titeltrack (de volledige versie is met een duur van 20 minuten goed voor meer dan de helft van het album):

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 + 19 =