Brutus :: Sand

Exact een jaar geleden begon Brutus met tweede album Nest aan een imposante zegetocht die hun (live)reputatie ferm aandikte – van een nominatie bij de Heavy Music Awards in de categorie beste liveact, waarbij ze warempel tussen Slipknot, Rammstein en Behemoth stonden, tot aangekondigd voorprogramma van de Foo Fighters in Parijs.

Helaas is die zegetocht, zoals alles in de wereld, abrupt tot stilstand gekomen. De shows voor de komende maanden in de UK en VS zijn geannuleerd. De groep kennende, met een drive die z’n gelijke in ons land en ver daarbuiten niet kent, blijven ze niet bij de pakken zitten. Zo is er recent een prachtig fotoboek uitgekomen dat de hallucinante trip van de afgelopen zes jaar in sterke beelden vertelt, en is de groep weer aan het schrijven geslagen voor de opvolger van Nest – al gaat dat niet al te vlot met WhatsApp Video, geven ze zelf aan.

Om iedereen een hart onder de riem te steken en Nest een verdiend verjaardagsfeestje te gunnen, deelt de band ook het nummer “Sand”, dat nog uit de sessies voor die plaat dateert en het album ook recht aandoet. Wat een luxe dat een groep een nummer van dit kaliber links kan laten liggen. Het doet aanvankelijk het zweet gutsen met tempowisselingen en opruiende riffs en drums, maar deelt de midscheeps rakende emotionele grondtoon van Nest, die geleidelijk aan de boventoon haalt. De vintage, verdiepende Brutus dus die toch al stiekem doet uitkijken naar plaat drie, die hopelijk in betere tijden zal verschijnen.

Uit betere tijden dateert ook de clip, gemaakt met livebeelden van hun recentste putsch in de Vooruit in Gent. Krachtige sfeerbeelden die voor de allerslechtste verstaander nog eens duidelijk maken dat hun voorprogramma’s voor Cult Of Luna en Chelsea Wolfe geen toevalstreffers waren. En dat the best is yet to come. In better times.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 + negen =