Deerhunter :: Timebends

Ook met Halloween hechten we geen belang aan bijgeloof of ongeluksgetallen. Deerhunter lost de dertien (13!) minuten durende single “Timebends”.

Tachtig woorden slechts telt de tekst van dit nummer. Dat heet dan: de muziek voor zichzelf laten spreken. De ritmesectie houdt alles in bedwang terwijl de gitaren gezapig af en aan komen golven, met af en toe een rafelige uithaal. In dit opzicht schrijft Deerhunter zich hier in in de traditie van de betere nummers van Crazy Horse. Maar de gitaar blijft niet aan zet. Een piano komt en gaat zoals het haar uitkomt en eist vooral na dik tweeënalve minuut de hoofdrol voor zichzelf op.

Saai wordt het nooit en als we al bijna zes minuten bezig zijn ontvouwt zich een song in een song, meer uptempo en volledig instrumentaal. Tegen minuut tien dooft het nummer terug uit met een drumsolo die de song richting zijn derde fase stuwt. Deze knoopt terug aan bij het begin van de song. De cirkel is rond. “I feel nothing”, zingt Bradford Cox. Geloof hem niet; doorvoeld laveert hij als een standvastige schipper doorheen deze dertien minuten.

Alvorens u zich afvraagt waarheen dit allemaal naartoe gaat is de song alweer voorbij. De groep weet hier de tijd inderdaad in haar voordeel te buigen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

twee × twee =