Millionaire :: Cornucopia

Millionaire is (weer) terug, deze keer met een aanklacht tegen de ecologische crisis. Maar worden ze muzikaal ooit weer de 'oude'?

In 2017 kwam een eind aan meer dan een decennium stilte van Millionaire, begin deze eeuw veruit de beste band die ons land rijk was. Twee jaar na de triomfantelijke terugkeer staat er alweer nieuw werk op til.

Het moet gezegd: niet iedereen was even enthousiast over Sciencing en de daaropvolgende tournee. Vooral niet wie zich het Millionaire herinnert dat hoofdpodia van Rock Werchter en Pukkelpop for breakfast verorberde en met tweede album Paradisiac – uitgedrukt in zo mogelijk nog intenser liveshows – een instant classic leverde.

Maar voor Vanhamel, Struyf en co willen we sowieso een en ander door de vingers zien. Millionaire behoort immers tot het uitstervende ras van Belgische groepen en artiesten die de eigenzinnige, eclectische, compromisloze en immer tegendraadse Belgische sound vertegenwoordigen. Het soort sound waar Matt Bellamy de mosterd vandaan haalde toen Muse nog niet verschrikkelijk kut was, bijvoorbeeld.

België heeft vandaag nog een pak meer exportproducten die ook nog eens professioneler verpakt zijn, maar meestal lijken ze al op een bestaand fenomeen uit het buitenland. Het unieke van Millionaire was er met Sciencing helaas wat af, en nieuwe single “Cornucopia” bevestigt dat gegeven, zij het op een andere manier. Net als bij vorig comeback-singletje “I’m Not Who You Think You Are” hoort er deze keer een heerlijk psychedelische clip bij, maar daar eindigen de gelijkenissen.

“Cornucopia” ontploft nooit en ontspint zich als een low key-protestsong over de vernietiging van de planeet. Agressie is vervangen door lo-fi-gitaarlijntjes doorkruist met vrij lelijke Steve Vai-achtige solo’s. Vanhamel klinkt op “Cornucopia” wat geforceerd en luisterde wat betreft zowel zangtechniek als de funky productie misschien iets te vaak naar Curtis Mayfield. In het abrupte slotstuk, dat de wraak van moeder aarde moet voorstellen, weerklinkt ineens wél het “oude” Millionaire. Twintig seconden die wij in elk geval liever onthouden dan de rest van het nummer en misschien alsnog het beste laten verhopen richting een nieuw album dat begin 2020 dropt.

Unday Records

recent

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven de mooiste dingen.” Dat krijgt...

Luigi Critone & Gipi :: Aldobrando

De Italiaanse vakmannen Luigi Critone en Gipi maakten van...

Haruki Murakami :: De stad en zijn onvaste muren

In 1987 brak Haruki Murakami (1949) door met zijn...

Bart Schoofs :: Morgen weer een brt – Kind aan huis

Online mag Bart Schoofs dan behoorlijk aanwezig zijn met...

verwant

Rock Herk 2024 :: Lieve jongens zonder schaamte

Een jarig festival vraagt om een feestje, Rock Herk...

Comité Hypnotisé :: Danza del Piri-Piri

Return of the Jedi, The Godfather III, Back to...

Muse :: Will Of The People

Dat miserie altijd een goede inspiratiebron is, bewijst Muse...

Millionaire

9 september 2022Leffingeleuren, Leffinge

Muse

4 juni 2022Rock Am Ring, Nürburg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in