Lee ‘Scratch’ Perry :: Magik

Stilzitten is er voor de krasse knar Lee ‘Scratch’ Perry (83 jaar!) nog steeds niet bij. Hij brengt dit jaar met een rotvaart nieuwe muziek uit, alsof de Duivel hem op de hielen zit. Deze week verheugt de original upsetter ons met het nummer “Magik”.

Als we in juni nog bang noteerden dat de man eventueel zijn afscheid bezong in een muzikaal testament mogen we nu alvast nog van zijn nieuwe plaat Life of plants genieten waaruit we het nummer “Magik” lichten. Het is een samenwerking tussen Perry, de Argentijn Ivan Lee (die Perry op tour ondersteunt) en het Amerikaanse duo Peaking Lights. De echtelieden van Peaking Lights grossieren in het dagelijkse leven in elektronische psychedelische popmuziek. Op basis van enkele instrumentale tracks die ze Perry opstuurden, vond de Jamaicaan in de loop van zijn tour in Noord-Amerika nog een gaatje in zijn kalender om in Los Angeles de studio’s van kwaliteitshuis Stones Throw in te duiken en in één dag de vocalen voor dit album te gaan opnemen. Weliswaar richtte hij eerst de studio helemaal opnieuw in met kaarsen, brandende kruiden en god weet wat die man nog allemaal zou meebrengen. Maar het helpt in elk geval.

Over de muziek kunnen we kort zijn : het is kwaliteitsvolle, met grote liefde voor het genre geproduceerde dubmuziek waarvan de subbassen onze broekspijpen doen flapperen, en die doorspekt is met vele welgemikte effectjes. Via dit kanaal kan Perry zijn onderbewustzijn openzetten en met de bezwerende stem van de dorpsdokter, die ons de vlucht van de vogels uitlegt, toont hij dat er meer magie zit in de wereld dan je kan vatten met je ratio alleen.

Waar “Autobiography Of The Upsetter” van een gerichte aanpak getuigde, is hier een Perry te horen die als een gekke hoedenmaker zijn spiegelpet opzet en daarmee allerlei kosmische signalen opvangt. Begrijp ons niet verkeerd; dit is zeker niet negatief bedoeld. Niemand kan immers zo goed als Perry in één enkele take zulke vrije associaties op band zetten zonder te vervelen. De teksten gaan in alle richtingen, van de ” the magic of the Earth, the magic of my hat (hij weet het dus blijkbaar zelf ook), the magic of my housestock” (we kunnen wel raden waaruit die huisvoorraad bestaat) tot spacy uitstapjes naar de ruimte, een rant tegen de dollar, feestjes waarvan hij alle familieleden opnoemt die er ook zullen zijn (hoewel de genoemde granny en my auntie toch ook al lang – euhm – vertrokken moeten zijn van dit aardse feestje). Ook is niet alles duidelijk verstaanbaar, maar dat voegt alleen maar iets extra’s toe aan het geheel. Naar verluidt bleef Scratch tijdens de opnames maar improviseren en moest de studiotechnicus het nummer uitrekken om alle vocalen te kunnen opnemen. “Magik” klokt dan ook af op een kloeke achtenhalve minuut.

Met andere woorden: niet te veel nadenken, maar gewoon gaan waarheen Perry leidt.

Bovenop de release van Life of plants deze week, zou Perry op 6 december van dit jaar nog een dérde plaat uitbrengen. Over een goedheilig man (blijkbaar hebben die iets met gekke hoeden) gesproken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 + 12 =