Tool :: Fear Inoculum

Welaan dan, zowat 10.000 dagen sinds Tools laatste plaat uit 2006 (of zo lang voelde het voor het fanatieke Toolpubliek toch aan) is er officieel een nieuw nummer van de band verschenen. “Fear Inoculum” is de titeltrack van het vijfde album dat op 30 augustus verschijnt na een tocht door een woestijn vol persoonlijke, creatieve en wederom gerechtelijke problemen.

Op dertien jaar tijd gebeurt er veel in een mensenleven – doet u de oefening eens waar en wanneer u 10.000 Days kocht destijds. In de sound van Tool valt dat echter nogal mee. Een diepgravende analyse hoeft u nog niet te verwachten (geef ons nog een luisterbeurt of 10.000), maar “Fear Inoculum” laat zich luisteren als een best of van de vorige drie platen. Met als voornaamste nieuwe wind de berustende, zelfs ietwat troostende toon. Klonk Tool ooit breekbaarder? Dat komt vooral door de zanglijnen van Maynard James Keenan, die zo konden komen uit het laatste, ook al meer bedeesde album van A Perfect Circle, Eat The Elephant van vorig jaar.

Dat heeft wellicht niet alleen te maken met de stemproblemen van Keenan die hem de laatste jaren verplichtten z’n zangstijl ietwat aan te passen, maar ook met het globale thema van de plaat. Zoals Keenan het zelf omschrijft: “Wijzer zijn door ouder te worden en veel te hebben meegemaakt. Leren van fouten en successen, het hier en nu omarmen, vrede nemen met het afgelegde parcours.” Het verklaart alvast de toon van het nummer, het muzikale terugblikken en het gevecht dat Maynard in de tekst aangaat met een “Deceiver” die hem in alle valstrikken van het leven wil doen trappen. Maar aan het einde wint Keenan: “Deceiver chased away / A long time comin” Een heerlijk op dreef zijnde Danny Carey, Chancellor en Jones maken die overwinning er één met driedubbele KO die zo van Lateralus had kunnen komen.

Tel dit nummer bij “Descending” en “Invincible” die de groep op haar comebacktour speelde en het doet vermoeden dat de woede uit het geluid van de band verdwenen is. Met hun sound nu in een betere balans met het atmosferische en hypnotische dan op 10.000 Days. Met zeven volwaardige nummers en een duur van ruim 80 minuten zal het weer duchtig puzzelen worden. Te meer daar de plaat draait rond datzelfde cijfer zeven, met verschillende ritmes en maatsoorten die op verschillende manieren in dienst staan van dat cijfer.

Wie een fysiek exemplaar van Fear Inoculum wil, zal ook zo’n zeven maanden moeten sparen. De plaat is fysiek enkel te verkrijgen in een superdeluxe boxset, die onder andere een oplaadbaar 4 inch scherm met daarop af te spelen exclusief videomateriaal, een USB-oplaadkabel, een 2 watt luidspreker en een mp3-downloadcode bevat. Deze box is zo gelimiteerd dat bol.com hem niet laat vinden via de normale zoekfunctie op hun website. De prijzen variëren van € 88 op de Franse Amazon, € 99 op de Duitse en maar liefst € 114 op datzelfde bol.com. U kan de plaat echter ook gewoon streamen vanaf 30 augustus, sinds de band daar sinds dit weekend dan toch aan mee doet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − 15 =