The National :: Hairpin Turns

Sommige bands houden van een radicale breuk op z’n tijd. Een muzikaal 180°-moment. En dan zijn er bands als The National, die kiezen voor een trage evolutie. Je hebt het niet in de gaten, tot je hier en daar iets oppikt dat er ervoor nog niet was.

Sleep Well Beast liet al langzaam enkele nieuwe kanten van The National zien, en afgaande op de singles die ze losten in aanloop naar I Am Easy To Find, zal dat ook op hun nieuwe plaat het geval zijn. Het pakkende “Hairpin Turns” ligt in het verlengde van “Nobody Else Will Be There”, het mooie openingsnummer van Sleep Well Beast. The National heeft natuurlijk al enkele prachtige pianosongs op haar naam staan (zoals “Fake Empire”, om maar meteen de meest iconische te noemen), maar in “Hairpin Turns” draagt het instrument net als in voorganger “Light Years” nadrukkelijk het nummer. En net als in die vorige single, flirt de band met de sentimentaliteit, maar blijft ze netjes aan de juiste kant van de grens. De golvende pianolijnen worden omringd door de lichte electronica-accenten die The National de laatste tijd hun wereld binnenliet en een tremologitaar die op de achtergrond onmisbaar staat te wezen. De gastzangeressen vormen dan weer een mooie aanvulling op de snik van Matt Berninger. Die laatste staat weer zijn melancholische zelve te zijn met bespiegelingen over de barsten in de muur van een relatie die er al even staat. Want ook dat tekent de evolutie van The National: nooit blijven hangen in misplaatste jeugdigheid, maar het ouder worden en alle kopzorgen die daarbij komt kijken, omarmen. Op melancholie staat geen leeftijd. En als u dan toch zit weg te mijmeren: vergeet zeker niet de prachtige zwart-wit clip van regisseur Mike Mills te bekijken, want ze vertelt een heel verhaal op zich.

I Am Easy To Find verschijnt op 17 mei. Op 16 en 18 augustus treedt The National aan op Pukkelpop

U kunt “Hairpin Turns” hier beluisteren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × drie =