Bonhomme & Nury :: Keizerin Charlotte: 1. De prinses en de aartshertog

Een strip over ons Belgisch vorstenhuis van internationale kwaliteit. Reken op Matthieu Bonhomme en Fabien Nury om dit tot een goed einde te brengen. Het eerste deel van hun nieuwe reeks Keizerin Charlotte is pure, onvervalste klasse.

Met de levens van vorsten en prinsen vallen talloze verhalen te vertellen. Het vorstenhuis van België inspireerde Fabien Nury tot Keizerin Charlotte. Charlotte is de dochter van koning Leopold I, zus van Leopold en Philippe. Haar leven is het aanknopingspunt voor dit historische stripverhaal. Meteen komen we zo bij één van de grootste verdiensten van Nury. Hij heeft het biografische aspect van zijn verhaal helemaal omgevormd en opgepompt tot een meeslepend drama in drie bedrijven. Het lot van Charlotte sleepte ons van bij de eerste pagina mee. Elke figuur heeft een duidelijke plek in het toneelstuk dat in drie albums verteld zal worden.

Met Matthieu Bonhomme heeft Nury zowat de vaandeldrager van de hedendaagse Franse realistische strip aan zijn zijde. Bonhomme brengt zowat al zijn albums tot een succes met zijn feilloos gevoel voor het narratieve en een groot tekentalent. Tegelijk versterkt hij het scenario nog verder door minutieus uitgedokterde scènes en découpage. Hij wisselt intense close-up scènes tussen personages af met indrukwekkende decors en landschappen. Inkleurster Isabelle Merlet versterkt Bonhommes tekenwerk nog verder door het leggen van subtiele nuances in de kleuren.

Wanneer Charlotte verliefd wordt op Maximiliaan, aartshertog van Oostenrijk, broer van keizer Frans Jozef én lid van de familie van de Habsburgers, lijkt ze af te stevenen op een gelukkige toekomst. Toch blijkt Maximiliaan al snel een minder stabiele factor waardoor hun hofleven zich na enkele jaren beperkt tot het afgelegen paleis Miramar, zonder enige bevoegdheid, opgesloten in het eigen strenge protocol. Maximiliaan zit gevangen in de intriges van zijn familie en wordt een speelbal op het internationale toneel. Ondertussen zoekt Charlotte naar een manier om haar eigen leven zin te blijven geven in deze situatie. Ze groeit langzaam uit tot een sterke vrouw die haar man meer dan eens overvleugelt. Aan het einde van dit eerste deel heeft haar persoonlijkheid zich volledig gevormd en ligt een keizerrijk in Mexico te wachten.

Dat een strip van een topduo als Bonhomme en Nury vertaald zou worden, leek een evidentie. Toch liet deze vertaling bij Blloan nog even op zich wachten. Met De prinses en de aartshertog achter de kiezen kunnen we zonder meer spreken van een indrukwekkende start van dit drieluik. Dit album is topwerk van twee toppers in hun vak. Dat dit album hoog zal eindigen op de eindejaarslijstjes van 2019, lijkt al bijna een evidentie. Hun verslavende versie van het leven van Charlotte is een masterclass stripmaken. Het tempo van dit album is perfect gebalanceerd. Het valt ons gewoon moeilijk om minpunten te ontdekken. We besluiten dan ook met een diepe buiging voor de heren Nury en Bonhomme.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

5 × vijf =