#So2018: JPEGMAFIA :: 1539 N. Calvert

Bekijk Berichten

Om afscheid te nemen van 2018 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

Hiphop is punk. Toch als je het zou vragen aan JPEGMAFIA — Barrington DeVaughn Hendricks voor de staat, Peggy voor de vrienden. Dit is natuurlijk geen punkmuziek met jengelende gitaren, maar die cruciale middelvinger-attitude is wel rijkelijk aanwezig. Met zijn tweede langspeler Veteran brak JPEGMAFIA dit jaar terecht door naar een groter publiek.

“1539 N. Calvert” is de opener van die plaat en tegelijkertijd een van de meer toegankelijke tracks én een goede smaakmaker voor wat erna volgt. De beat — zoals de rest van het album volledig zelf geproducet — heeft een voortvarend trap-ritme met een twinkelende glittermelodie erboven. Klinkt lekker, maar lokt je eigenlijk naar het water als een wolf in schaapsvacht. Meteen is immers duidelijk dat er iets schort: de beat ontspoort geregeld bijna door haperingen en ontstemmingen en het duurt atypisch lang (bijna een volle minuut) vooraleer Hendricks eindelijk rappend binnenvalt. Wanneer dat dan eindelijk gebeurt is het met een agressieve delivery en een lading culturele referenties die je pas na ettelijke beluisteringen begint op te pikken. Het is JPEGMAFIA ten voeten uit: lak aan traditionele songstructuren, een desinteresse in typische tekstonderwerpen, en een nadruk op ongemakkelijke, vaak zwaar vervormde klanken. Elders op Veteran schiet die aanpak alle kanten uit: op “Real Nega” rapt de jongeheer bijvoorbeeld doodleuk op een sample van Ol’ Dirty Bastard’s typerend dronken gelal met een rommelende drum eronder of geeft hij een song de titel “I Cannot Fucking Wait Until Morrissey Dies.” Veteran is een rommelige plaat, maar het is duidelijk dat dit opzettelijk is en het zorgt er eigenlijk voor dat je steeds op het puntje van je stoel blijft wachten op wat voor gekkigheid er nu weer zal volgen. Voor wie zijn hiphop graag wat uitdagender en opruiender heeft dan de doorsnee Drake-cloon maar Death Grips tegelijkertijd wat te veel out there vindt is JPEGMAFIA de ideale held.

    

http://jpegmafia.net/

recent

Peter de Wit :: Doodleuk

Dood moeten we allemaal en toch lopen we indien...

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

verwant

Danny Brown :: 3 Tearz ft. Run The Jewels

Weirdos in hiphopland, ze zijn bijna even oud als...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in