Skepta :: 2 december 2018, AB

Het is met een bang hartje dat we zondagnamiddag de website en de socialemediakanalen van de AB in de gaten houden. De laatste twee keren dat we Skepta aan het werk wilden zien, op Dour en Primavera, zegde de rapper af. Vanavond hebben we meer geluk: als een hongerige hond die heel het weekend vastgezeten heeft, blaft en schrokt de bonkige Brit een uur lang losgelaten in het rond.

Het gaat goed met de Britse rapmuziek, ook wel grime genoemd. Jarenlang moesten rappers uit het Verenigd Koninkrijk de duimen leggen voor hun Amerikaanse collega’s, met Roots Manuva als enige lichtpunt. In zijn kielzog stond met Dizzee Rascal en Wiley aan het begin van dit millennium een eerste generatie grime-artiesten op, maar veel verder dan het Europese vasteland reikte hun draagwijdte niet. Nu is het aan de tweede generatie om beter te doen, zo wordt Stormzy volgend jaar de eerste Britse rapper die Glastonbury zal headlinen, en maakte Skepta na het winnen van de Mercury Prize Friends in High Places, als daar zijn: Drake en Kanye West. Die laatste vergezelde hij tijdens zijn inmiddels legendarische “All Day”-performance op de Brit Awards in 2015.

Vanavond trapt Skepta af met “Praise The Lord”, een nummer dat hij deze zomer uitbracht met die andere Amerikaanse hiphopgrootheid A$AP Rocky. Het publiek is meteen door het dolle heen en eet de hele avond uit zijn hand. De set is amper twee nummers ver wanneer “That’s Not Me” al moet hernomen worden door de vele moshpits die zich voor het podium vormen. Zelfs oudje “Ace Hood Flow” wordt woord voor woord meegescandeerd, tot op de tribunes. Het publiek krijgt een “respect” van Skepta, wanneer het op eigen houtje “It Ain’t Safe” opnieuw inzet. “The energy’s correct”, voegt de rapper er fijntjes aan toe. Très British, quoi.

Skepta houdt zich ver weg van alle hiphopclichés. Geen “Say My Name”-gescandeer, geen geweerschoten, geen nummers die halfweg worden afgebroken. “I ain’t a Chippendale”, snoeft de Brit in “Crime Riddim”. Het gaat hier inderdaad niet om oppervlakkig gepoch, eerder om een reflectie van het straatleven van Noord-Londen. “I used to wear Gucci/ I put it all in the bin cause that’s not me”, klinkt het verderop in “That’s Not Me”. Het gaat er strak aan toe en de sobere podiumaankleding — laserstralen vergezellen enkele lichtzuilen — passen perfect bij de gestripte, elektronische beats.

“Shutdown” is inmiddels uitgegroeid tot hét strijdlied van de grime, en wordt vanavond door de propvolle AB meegebruld. Tijdens het slotakkoord “Pure Water” deelt Skepta waterflesjes uit — we zien er de humor nog wel van in. Al was het ook gewoon nodig, aangezien de dehydratatie toeslaat. “Ik heb nog nooit zoveel gezweet”, zo wringt de jongen naast ons zijn t-shirt uit. De foyer van de AB lijkt wel een stoomcabine. Grime is klaar om de wereld te veroveren en Skepta zwaait de scepter. Game, set, match.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier + vier =