Muziekfotograaf Žiga Koritnik zoekt steun voor nieuw overzichtswerk ‘Cloud Arrangers’

De Sloveense fotograaf Žiga Koritnik is al jarenlang een graag geziene figuur in de wereld van de vrije jazz, improvisatie en aanverwanten. Zijn foto’s zijn veel meer dan technische hoogstandjes. Ze zijn een cruciale bijdrage van een artiest die uitgegroeid is tot een van de groten van zijn vak en die mee de beeldvorming van zijn geliefde muziek bepaalt. Voor zijn eerste muziekfotografieboek in 22 jaar is hij op zoek naar investeerders.

Fotografen vervullen een essentiële rol, want ze zijn de historiografen van het beeld. Het is dankzij de foto’s die op ons netvlies gebrand staan dat we ons iets kunnen voorstellen bij heel wat scharniermomenten uit de moderne geschiedenis. Fotografen registreren het heden voor de toekomst, zodat we ernaar kunnen terugkijken of er iets uit kunnen leren. En soms creëren ze ook prachtige beelden die je ook los kan zien van tijd en context. Het hoeft niet enkel te gaan over maatschappelijke verschuivingen of oorlogen, ook al zijn het vaak die beelden die om voor de hand liggende redenen het langst nazinderen.

Het gaat ook op voor concertfotografie: goede fotografen slagen er in om hun subject vast te leggen en meteen iets mee te geven over dat specifieke moment in de tijd. Het zijn meer dan mooie, veelkleurige plaatjes voor een promofolder. Uitstekende fotografen, zij die beschikken over wat we gemakshalve het oog zullen noemen, gaan nog verder. Zij zorgen niet enkel voor mooie plaatjes, maar weten hun plaats te kiezen, zien wat een artiest uniek maakt, wat hun houding en bewegingen bepaalt en dat weten ze vervolgens vast te leggen in beeld. Ze halen de mens in de muzikant naar boven en koppelen dat aan het moment.

Zo’n moderne meester is Žiga Koritnik, een Sloveense fotograaf die in het midden jaren tachtig, tijdens een concert van Miles Davis, besefte dat hij z’n roeping gevonden had, en intussen 33 jaar actief is als muziekfotograaf. Daarbij is hij zich vooral gaan toespitsen op de vrijere jazz en improvisatie, waardoor hij een bekend gezicht is voor muzikanten en liefhebbers die regelmatig naar het Zuiden of Oosten afzakken om concerten en/of festivals mee te pikken.

Koritniks werk wordt al jarenlang gebruikt om artwork te sieren of als promotiemateriaal, heel wat van zijn foto’s doen al jarenlang de ronde binnen die wereld en hij wordt door de groten van het genre op handen gedragen. In hem zien ze een verwant, een collega-artiest die er mee voor zorgt dat hun muziek of nalatenschap een extra leven krijgt. Voor het eerst in 22 jaar is de man nog eens bezig om een bundeling van zijn werk uit te brengen, en daarvoor doet hij beroep op crowdfunding. Het project is ambitieus, maar de waarde ervan valt voor een scene die het niet moet hebben van mainstream persaandacht dan ook amper te onderschatten.

Cloud Arrangers bevat tekstbijdrages van o.m. Joe McPhee, Mats Gustafsson, Ken Vandermark en Joëlle Léandre, weegt 2,6kg en bevat 278 foto’s op 376 pagina’s. Het kleinste bedrag is welkom, al zijn de beloningen natuurlijk mooier naargelang die bijdrage stijgt. Meer info HIER. En als u nu nog niet overtuigd bent, dan kijkt u maar eens naar dit:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

18 − vijftien =