Pompeii, the Immortal City :: Beursgebouw, Brussel

Niemand dient bijzonder beslagen te zijn in Romeinse geschiedenis om ooit van Pompeii gehoord te hebben. De gebeurtenissen in 79 n.C. lijken wel in het collectieve menselijke geheugen gegrift te staan, als voorbeeld van een grote natuurkundige ramp die neerdaalde over de mensheid. De gebeurtenissen van toen vormen het uitgangspunt voor een reizende tentoonstelling die neergestreken is in het Brusselse Beursgebouw.

Pompeii als eeuwige stad. Het maakt heden ten dage de inwoners van Rome ongetwijfeld jaloers. In de hoogdagen van de enige echte eeuwige stad, Rome, was Pompeii immers eerder een provinciestad, maar wel één waar goed geld verdiend werd door de inwoners. Deze expo reist langs verscheidene steden en wordt er telkens opnieuw opgebouwd en geinstalleerd. Het concept is dus overal hetzelfde : langs de twee assen, natuur en technologie, het verhaal van de Romeinse beschaving brengen.

De personen in kwestie worden voorgesteld in een soort preludezaal: Lucas, zoon van Retina en Caius Senior, Caius Junior en Diphilus. Een familie van wijnhandelaars. Lucas zou de uitbarsting van de Vesuvius overleven: het verhaal wordt driedimensionaal opgebouwd vanuit zijn herinneringen. De band met de Romeinse beschaving wordt onmiddellijk gelegd via een wel zeer rudimentaire tijdslijn die vertrekt bij de stichting van Rome in 753 v.C. en eindigt bij de afzetting van de laatste keizer in 480 n.C.. Daarna wordt het verhaal van de twee tragische dagen van de eruptie verteld vanuit de ogen van de hoofdpersonen ondersteund door een natuurkundige uitleg.

De expo vervolgt haar weg in de grote open ruimte van de vroegere marktenzaal van het Beursgebouw. Pompeii blijkt een toevloed van ambachtslieden en techniekers gekend te hebben die de stad heropbouwden na een eerste grote beving in 62 n.C.. Bak- en tufstenen werden gebruikt bij de constructies in combinatie met een nieuwigheid: glas. Er wordt ingegaan op de natuurlijke rijkdommen van de streek, en in een andere hoek wordt de gevarieerde landbouw verduidelijkt, in nog een andere jacht en visvangst. Meer dan honderd originele objecten zijn achter glas uitgestald.

Ook enkele verrassende onderwerpen: de toch wel gevorderde staat van de geneeskunde en de chirurgie, die toeliet kwalen — van cataract tot breuken — te bestrijden. Of de uitvindingen op het vlak van afstandsmeting, met een voorloper van onze kilometerteller in wagens. De expo wordt afgesloten met een historisch overzicht van de wederontdekking van Pompeii en de archeologische opzoekingen. En in een aparte ruimte bevinden zich twee in gips vereeuwigde lichamen van slachtoffers, mooi gesitueerd in een soort sterrenruimte.< /p>

Pompeii en het lot van haar inwoners zal altijd blijven fascineren. De wetenschappelijke ontleding is echter nog maar goed een eeuw oud. Of een reizende expo hieraan bijdraagt, blijft de vraag. Daarvoor blijven er te veel twistpunten open rond de interpretatie van bepaalde gebouwen en de achtergrond van de personen die ooit in de gipsen lichamen verbleven. Te vaak werd immers een persoon eerst als slaaf gecatalogeerd om daarna een handelaar te worden. De expo heeft haar verdiensten op vlak van vulgarisatie, maar zit duidelijk vast in een commercieel stramien.

Pompeii, the Immortal City loopt nog tot 15 april 2018 in het Beursgebouw in Brussel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zes − vijf =