GOODBYE 2017: Iron Chic :: Let’s. Get. Dangerous.

Winter time and the living ain’t easy. Het begint meestal een paar dagen na het bezoek van Sinterklaas: de belletjes, de strijkers, Mariah bloody Carey. Het zijn harde tijden voor de cynische medemens, die zich plots omringd ziet door horden knuffelzombies, bomen die om de een of andere reden plots binnen moeten staan, melige Disneyfilms en mierzoete snertmuziek. Bij wijze van insuline-injectie wordt Oi To The World van The Vandals (met klassiekers als “Christmas Time For My Penis”, “Hang Myself From The Tree” en “My First Christmas As A Woman”) opgeduikeld en een dag of twee op non stop en hoog volume gedraaid, alvorens de behandeling wordt voortgezet met een paar weken andere teringherrie. En voor een scheut van de beste teringherrie van 2017 grijpt een béétje cynicus naar You Can’t Stay Here van Iron Chic.

Iron Chic profileerde zich de voorbije jaren als dé leverancier bij uitstek van teksten die hoop puren uit wanhoop. Zanger Jason Lubrano legt de vinger op de wonde en duwt tot je het uitschreeuwt van de pijn. Catharsis anno 2017, dat is je samen met een dertigtal anderen in een klein zaaltje schor brullen: “You were a wide eyed kid / with failure drilled into your head / and what’s fucked up is / you went and got used to it”. Zo begint “Let’s. Get. Dangerous.”, ondersteund door kurkdroge punkdrums, een simpele maar oerdegelijke baspartij en een gitaarloopje. Het refrein – het is punk dus het is er sneller dan je denkt – doet een beetje denken aan “Everlong” van Foo Fighters, met z’n staccato gitaarpartij. Een tweede strofe, een tweede refrein, en een break: half time drums, loeiende gitaarsolo, ostinato opbouwen, derde refrein en boem pats gedaan. “History writes the rest, and that’s oh so dangerous.”

Voor wie dit allemaal een beetje té donker en zwaar vindt: de titel is gepikt van gemaskerde tekenfilmeend Dark Wing Duck, en werd in onze contreien vertaald als “Laten we lekker link gaan doen”. En zo krijgt een mens tóch nog zijn portie Disney te slikken. Het zijn harde tijden.

Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag een enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

een × 4 =