GOODBYE 2017: Bonobo :: Break Apart (feat. Rhye)

Bekijk Berichten

”Break Apart” combineert het technische meesterschap van Bonobo met de dromerige zielsmuziek van Rhye in één van de muzikale hoogtepunten van 2017.

Heb jij dat ook? Naarmate je ouder wordt, lijkt het steeds moeilijker om écht geraakt te worden door muziek. Steeds meer grijp je terug naar dat melodietje voor die herinnering. En steeds mínder grijpt je iets zodanig dat het een nieuwe herinnering op je netvlies brandt. Dat ligt (gelukkig) niet aan de muziek. Dat ligt aan jou. En aan je afgevlakte gevoelsleven.

Natuurlijk is er een factor identificatie – Rhye zingt over de onzekerheid die in elke menselijke relatie kan sluipen. Maar laat ons het belang van esthetiek niet vergeten. En niet in het minst van ambacht, misschien wel de kern van elk kunstenaarschap. Ook op die vlakken benadert “Break Apart” de perfectie.

Van percussie, bas, piano en gitaar tot mellotron, trombone, klarinetten en fluit; het instrumentale tapijtje dat Bonobo uitrolt is van de hoogst mogelijk kwalitatieve makelij. En boven het stof, daar zwermt de engelenstem van Rhye: “I should’ve heard your fear // I should’ve heard your needs”. Even simpel als doeltreffend, lam geslagen en dood gedaan.

Mochten we het zaklampje van onze telefoon willen aanzetten, doen we dat echter middenin: “You’re my favourite, but we’re phasing”. ‘Phasing’ is in audioproductie-jargon de term waarvoor geldt dat de cycli van twee geluidsgolven in zo’n relatie staan dat ze elkaar gedeeltelijk opheffen, wat leidt tot een ongewenst dempend effect. Dáármee onthult Bonobo zijn ware identiteit, als ambachtsman in het knoppendraaien.

Om afscheid te nemen van 2017 presenteert in december elke dag één enolamedewerker zijn of haar song van het jaar. De volledige lijst beluistert u hieronder.

http://bonobomusic.com
PiaS

recent

Peter de Wit :: Doodleuk

Dood moeten we allemaal en toch lopen we indien...

Bridgerton – Seizoen 3 (Afl 1-4)

Wie wil, kan opnieuw zijn dagelijkse beslommeringen vergeten en...

Mdou Moctar :: Funeral For Justice

Mdou Moctar is boos. Er is niet alleen de titel...

Furiosa: A Mad Max Saga

In 1979 draaide George Miller – een spoedarts die...

Hit Man

De films van de Amerikaanse independent-regisseur Richard Linklater worden...

verwant

Bonobo

20 augustus 2023Pukkelpop, Hasselt

Bonobo

10 december 2022Vorst Nationaal, Brussel

Onze innerlijke Jane Goodall grijpt de oordopjes en duikt...

Bonobo :: ATK

De week is halverwege dus vandaag doet Bonobo ons,...

Bonobo :: Migration

Wie zich bij de albumtitel van de nieuwe Bonobo...

Portie urban, hiphop en electro voor Les Ardentes

Flink wat nieuwe namen op de affiche van het...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in