Kolk :: Robbedoes door… :: 12. Tulpen uit Istanboel

Robbedoes en Hanco Kolk. Op papier een gedurfd idee maar het papier bewijst dat het een perfect huwelijk kan zijn.

Naast de reeks “Robbedoes en Kwabbernoot” verschijnt er sinds 2006 een serie one-shots, geschreven en getekend door een reeks grote auteurs onder de naam “Robbedoes door…”. De spits werd afgebeten door Vehlmann en Yoann en ondertussen passeerden al heel wat illustere duo’s en solo-auteurs de revue.

Deze twaalfde editie werd toch wel weer eentje om naar uit te kijken. De Nederlandse topper Hanco Kolk werd gevraagd om zich in Robbedoes in te wentelen en dat heeft hij zeer letterlijk opgenomen. Het is dan ook een eer om als eerste Nederlander de erfenis van (vooral) Franquin mee tot leven te brengen. Meer nog, het is de eerste Robbedoes die niet eerst in het Frans maar in het Nederlands verschijnt. Er waren enkele restricties. Het verhaal moest zich in Nederland afspelen en liefst ook een bepaalde tijdsgeest meedragen. In tegenstelling met wat iedereen dacht, koos Kolk niet voor het voor de hand liggende Amsterdam maar voor zijn halve thuishaven Rotterdam. Ook de jaren ’60 lagen voor de hand. Zo kon hij de rekwisieten van grote voorbeeld Franquin mee overnemen, zoals de alombekende Tarbot 2, de sportauto waarmee robbedoes en Kwabbernoot het avontuur in vliegen. Maar hij kon ook zijn verhaal ophangen aan twee historische feiten: namelijk het Rotterdam dat zich opmaakt voor de Floriade van 1960, samen met de bouw van de Euromast en een feit waar hij googlenderwijs op stootte: een wetenschapper die in originele klederdracht een postkoetstocht van 1560 wil overdoen. Toen bracht die tocht de Vlaamse diplomaat Van Busbeke met de eerste tulpenbol naar Holland. Zijn reis voerde van Istanboel naar Rotterdam. Ondanks dat de werktitel oorspronkelijk Het IJzeren Gordijn was, werd het toch het koetsthema dat de bovenhand kreeg en werd het Tulpen uit Istanboel, een knipoog naar de Nederlandse wereldhit Tulpen uit Amsterdam.

Zoals gezegd zitten we in1960. Aan de vooravond van de eerste Floriade vraagt de graaf van Rommelgem Robbedoes en Kwabbernoot naar Rotterdam af te zakken. Hij heeft een mysterieuze boodschap ontvangen van professor Petrow die wil overlopen van Rusland naar het Westen. De geleerde houdt zicht schuil in hotel Topaz in Istanboel. Maar hoe geraak je tijdens de Koude Oorlog in hemelsnaam onopgemerkt van Istanboel naar Rotterdam terwijl iedereen, van MI 5 tot de KGB, jacht op je maakt? Naar aanleiding van de eerste Floriade zal ingenieur en tulpenaficionado Lucas Trappist de historische tocht van de eerste tulpenbol van Istanboel naar Rotterdam opnieuw doen. Per postkoets, helemaal zoals de reis 400 jaar eerder verliep. Robbedoes, Kwabbernoot en de Russische geleerde rijden mee. Het begin van een turbulent avontuur, want in een postkoets zit altijd een verrader! En de Koude oorlog zorgt er voor dat niemand is wij hij/zij lijkt.

We krijgen een mooi amalgaam tussen de typische Hanco Kolkstijl en de humor en van Franquin. De nevenpersonages kunnen zo uit Kolk zijn bekende reeks Gilles de Geus komen. Maar voor Robbedoes, Kwabbernoot en de graaf van Rommelgem is het duidelijk een zoektocht geweest om deze personages op een Hancoiaanse manier toch hun vertrouwde uiterlijk te geven. En dat is meer dan geslaagd. Toch zijn Robbedoes en Kwabbernoot geen trouwe kopie geworden van de eerdere versies want in de verhalen van Hanco is er geen ruimte voor pientere helden. Naast Kwabbernoot krijgen we ook een klunzige Robbedoes te verteren en dat geeft het verhaal een groter humorgehalte, in de slapstickstijl van Laurel en Hardy.

Maar Hanco zorgde dus ook op z’n eentje voor het verhaal en dat kostte hem toch anderhalf jaar zwoegen en zweten. De plot was er al met de twee historische feiten, maar nu moest het nog opgevuld worden met een mooie verhaallijn, grappen en grollen maar ook de nodige verwijzingen naar de oorspronkelijke reeks voor de die hard-fans. En dat is wonderwel gelukt. Hanco Kolk zijn hoogtepunt wordt steeds maar weer overtroffen door hem zelf. En nu uitkijken naar de wederopstanding van Gilles de Geus waar intussen een crowdfunding voor opgezet werd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × 2 =