Francq & Giacometti :: Largo Winch: 21. Morning Star

Largo Winch is terug. Hij brengt in het nieuwste deel meteen een nieuwe scenarist mee. Eric Giacometti vervoegt Philippe Francq in Morning Star.

Vorig jaar nam stripmonument Jean Van Hamme na twintig delen afscheid van een van zijn grootste succesnummers, Largo Winch. Bij het verschijnen van dat laatste verhaal werd al meteen aangekondigd dat er al een vervanger voor Van Hamme gevonden was. Eric Giacometti zou vanaf album 21 de verhalen voor zijn rekening nemen. In ons taalgebied werden wat wenkbrauwen gefronst, want Giacometti heeft nog maar weinig eerder werk beschikbaar in het Nederlands.

In het Frans debuteerde Giacometti in 2004 als romancier. Hij was al jaren actief als journalist, en volgde zijn voorliefde voor spannende verhalen naar de romans. Zijn reeks Antoine Marcas die hij samen met Jacques Ravenne schrijft, kende in Frankrijk een groeiend succes. Met Largo Winch maakt hij nu een opgemerkte entree in de stripwereld. Eerder bewerkte hij al enkele van zijn eigen verhalen voor een stripversie, maar die albums bleven wat onder de radar. Dit is bij Largo Winch niet echt mogelijk, als één van dé Europese verkoopstoppers.

Morning Star is zoals de traditie het wil een eerste deel van een tweeluik. Meteen zet Giacometti de toon met een terugkeer van de harde kant van de economische sector. Het avontuur wordt iets meer naar het achterplan verdreven ten voordele van financiële constructies zoals we die nog kennen uit de eerste albums van Largo Winch (toen die nog bewerkingen waren van Jean Van Hammes oudere romans). Giacometti bewandelt de slappe koord tussen intrigerende complotten en afstandelijk getheoretiseer met opmerkelijk gemak. Ons viel het alleszins nauwelijks op dat Morning Star het eerste album van een nieuw scenarist is. De personages zitten Giacometti goed in de vingers en uiteraard houdt tekenaar Philippe Francq de touwtjes zoals steeds stevig in handen. Het blijft wonderlijk hoe hij actiescènes op een duizelingwekkende manier kan orkestreren zodat deze vlot leesbaar blijven en de lezer voortstuwen naar het einde van het verhaal.

Ook na éénentwintig delen zit er nog geen sleet op de inzet van tekenaar Philippe Francq voor deze reeks. Hij gooit zich nog altijd voor het volle pond op deze reeks, met gedetailleerde pagina’s als gevolg. Hij blijft een voorbeeld voor andere tekenaars die een realistische avonturenstrip ambiëren. Hij houdt het strakke ritme van één album per jaar, telkens in de periode oktober – november, nu al verschillende jaren aan.

Voor de grote verrassingen moet je al wel langer dan vandaag niet meer bij Largo Winch zijn. Ook de wissel van de wacht aan de scenariozijde heeft (nog) geen opvallende veranderingen teweeg gebracht. Voorlopig is de terugkeer van Largo naar zijn financiële roots de opvallendste verschuiving. Wij juichen die verschuiving toe, want met de hele poespas in de financiële wereld keert Largo terug naar zijn eigenheid, en krijgt de strip weer iets meer een eigen smoel tussen de massa aan vergelijkbare avonturenstrips. Morning Star is een geslaagd debuut voor Eric Giacometti en een zoveelste bevestiging van het tekentalent van Philippe Francq. Nu maar weer uitkijken naar het slotdeel van dit tweeluik. Scharlaken Zielen komt er eind 2018 aan, wat had je anders gedacht?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

elf + zes =