Concerttips oktober

’t Is gank! Oktober betekent traditioneel het echte startschot van het concertseizoen in Vlaanderen. Overrompeld door de vele mogelijkheden of zin in iets minder voor de hand liggend? Enola kiest voor u enkele uitschieters.

Crowd of Chairs – 3 oktober – NEST

Ben je aan hondsbrutale, razendsnelle noise rock/punk, fan van alles tussen Lightning Bolt en METZ of ga je eens graag als een maniak te keer op verschroeiend gitaargeweld? Check dan zeker “Master Of My Split Persona” en “Ibogaine”, de eerste twee singles van Crowd of Chairs’ aanstormende debuutplaat Fuck Fuck Fuck. Crowd of Chairs is een van dé parels aan het Gentse noise rockfirmament. Nog een reden om zeker te komen: hun release show is uitgebreid tot een avondvullend programma met Gruppo di Pawlowski en Northern Escorts.

www.facebook.com/crowdofchairsband/

Behind The Shadows Drops – 4 oktober – NEST

En nog een pareltje in NEST. Behind The Shadow Drops is het nieuwe soloproject van Takaarika ‘Taka’ Goto, gitarist van het grote Mono. Met Behind The Shadow Drops combineert Taka elementen uit postrock, neoklassieke muziek, ambient en trip hop, met een donkere, epische sound als resultaat. Sfeer verzekerd. Op zijn net verschenen, negen nummers tellende plaat staan enkele ijzersterke nummers.

https://www.facebook.com/behindtheshadowdrops/>

Archgoat, Bölzer, Svartidaudi & Eggs of Gomorrh – 7 oktober – Trix (Antwerpen)

Het Oostenrijkse boekingskantoor District 19, dat prat kan gaan op een resem vuile, smerige bands op de payroll, zette vier van zijn beste black metalbands bij elkaar voor een Europese tour, die begin oktober ook in Het Bos zal passeren. Zo is er Svartidaudi, die midden jaren 90 de grondslag legde voor de nu zo populaire IJslandse black metalscene. Of het Zwitserse Bölzer, een tweemans-stormram aangevoerd door zanger-gitarist-bronstige oeros Okoi Jones, die met “Hero” één van de genreplaten van het afgelopen jaar uitbrachten. Het Finse Archgoat gaat al mee van bij de geboorte van black metal eind jaren ’80, maar na een pauze van meer dan 10 jaar is de band productiever dan ooit. Fans van ziedende, withete en verwoestende black metal kunnen begin oktober flink hun hartje ophalen in Antwerpen.

 http://www.hetbos.be/agenda/2017/10/7/#1548

Meridian Brothers – 7 oktober – N9, Eeklo

Tropical vintage madness: zo omschreef BBC Radio One dit prettig gestoorde zestal uit Colombia. Maar eigenlijk is ‘prettig gestoord’ niet de beste samenvatting. De Zappaiaanse, experimentele mix van psychedelica, salsa en cumbia getuigt van muzikaal vernuft. ¿Dónde estás María? is een plaat om duimen en vingers bij af te likken. Het leek zelfs de perfecte soundtrack bij het nazomerzonnetje. Dat het een heerlijke avond in Eeklo wordt, staat nu al vast.

www.facebook.com/meridianbrothers

Desertfest – 13 tot 15 oktober – Trix (Antwerpen)

De nu intussen vierde jaargang van het festivalconcept Desertfest is in aantocht! Na drie succesvolle jaren (waarvan 2 uitverkochte) in Trix kon er uiteraard geen vierde editie ontbreken. De organisatoren hadden de voorbije jaren enkele flinke tegenslagen moeten verwerken met het cancellen van enkele grote headliners, maar zorgden voor een kleine stunt door diezelfde bands dit jaar allemaal op één affiche te kunnen pleuren. Dit jaar dus wél optredens van Graveyard (herrezen uit de doden) en de legendarische Melvins. Doe daar nog een paar straffe namen bij zoals Kadavar, Windhand, Conan, Steak Number Eight, Saint Vitus, Unsane en (tip van het huis) het Nederlandse Dool bij, en je hebt weer een affiche waar uw houthakkershemd spontaan van kleur van verschiet.

 http://desertfest.be

Lali Puna – 22 oktober – Botanique (Brussel)

Liefhebbers van licht gereserveerde indietronica mogen zich opmaken voor een avondje delicate laptopmuziek. Lali Puna beschikt over een bijna twintig (!) jaar oude grabbelzak aan materiaal met een mix van indie, iets gladdere digitale melodieën en uitstekende uitvoeringen van klassiekers zoals Giorgio Moroder’s “Together In Electric Dreams”. Na het vertrek van Markus Acher (The Notwist) en jarenlange radiostilte is er de nieuwe LP “Two Windows” waarop vredig voortkabbelende electropop heerst en de stem van Valerie Trebeljahr nog steeds even warm en dromerig klinkt. Laat jullie niet afschrikken door de coverversie van Kings Of Leon’s “The Bucket”, want die mag er ook best wezen.

https://www.facebook.com/lalipunaband/

Shabaka and the Ancestors – 28 oktober – Flagey

Het was een beetje een tegenvaller, die hipsterdag op Gent Jazz, toen zowel Kamasi Washington als Robert Glasper kwamen aanzetten met behoorlijk soffige concerten. Maar toen, helemaal aan het einde van de dag diende de redding zich aan in de Garden Stage: Shabaka Hutchings had zijn Zuid-Afrikaanse troep The Ancestors meegenomen voor een vurig feestje ergens tussen een tribaal exorcisme en een op John Coltrane’s erfenis voortbouwende extase. De kans dat Kamasi Washington in Flagey opnieuw zal komen meespelen is tamelijk miniem, maar dat ook dit optreden zal knetteren en opzwepen staat buiten kijf.

https://www.flagey.be/nl/activity/3766-shabaka-the-ancestors

Southern Lord Europe Presents – 29 oktober – Melkweg (Amsterdam)

Tsunami-alarm aan het IJsselmeer! Het Amerikaanse label van sludgegod Greg Anderson heeft al vier jaar een Europees filiaal in Amsterdam, en viert dat met een showcase-avond om van achterover te vallen. De line-up is niet minder dan indrukwekkend, met ronkende namen als SUNN O))), Magma, Circle, Okkultokrati, Wolfbrigade en Unsane. Samen met nog enkele andere namen van op het label zullen zij op twee podia in de Melkweg de Amsterdamse grachten uit hun oevers doen daveren. Ze zijn in Amsterdam blijkbaar al dijken aan het bijbouwen.

 https://www.melkweg.nl/nl/agenda/southern-lord-29-10-2017/

(Sandy) Alex G – 30 oktober – Botanique (Brussel)

Enkele maanden geleden bracht Alex G de fantastische stap voorwaarts Rocket uit, een plaat die hij nu komt voorstellen in de Witloofbar. Dat wordt ongetwijfeld een optreden waar de rauwe randjes niet van afgevijld zullen zijn en de muziek heen en weer zal hotsen tussen knetterende indierock en rustige folk. Een aanrader voor wie de afgelopen jaren zijn hart aan Kurt Vile, Courtney Barnett en Car Seat Headrest verpand heeft. Gelieve elke vorm van pretentie bij de vestiaire achter te laten.

https://www.facebook.com/sandyalexg/

Chuck Prophet & The Mission Express – 30 oktober – AB Club (Brussel)

In de jaren ‘80 maakte Chuck Prophet mee het mooie weer bij Green On Red, waarmee ze muziek brachten die het midden hield tussen garagerock en countryrock. Sinds het begin van de jaren ‘90 bouwt Prophet gestaag aan een solo-carrière, met een hele reeks albums die nooit minder dan goed waren. Zijn meest recente werk, het eerder dit jaar verschenen Bobby Fuller Died For Your Sins, behoort tot zijn betere werk. Bereid je dus maar voor op een avond vol ongecompliceerde en recht uit het hart komende rootsrock, daar in die kleine zaal van de AB. Op 3 november is er overigens een herkansing in de N9 (Eeklo).

https://www.abconcerts.be/nl/agenda/evenementen/chuck-prophet-the-mission-express/20338/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 − drie =