Chapuzet, Corbeyran & Brahy :: Cognac :: 1. De invloed van demonen

Een Franse whodunit-trilogie in landelijk Britse stijl, inclusief een cursus “cognackenner”. Dit kan niemand afslaan.

Anna-Fanély Simon is oorlogsfotograaf en -reporter voor een gerenommeerd maandblad, type National Geographic. Het oorlogsgeweld en de miserie beginnen echter door te wegen en een burn-out loert om de hoek. Haar hoofdredacteur doet haar een voorstel om een reportage te maken over de biologische wijnteelt in de cognacstreek en de daarbij behorende distillatie van dit vloeibare goud. Aangezien Anna-Fanély afkomstig is van Charente, de stad van de Pineau, en ze na twintig jaar de draad met haar verleden weer wil oppakken, neemt ze deze opdracht met beide handen aan.

Haar eerste vriendenbezoek zet meteen de toon. Ze wil Alice, haar beste vriendin van twintig jaar geleden, bezoeken, maar verneemt van haar jongere broer dat Alice een hele tijd geleden vermoord werd teruggevonden. Haar man, Jean-Louis, heeft zich dezelfde dag verhangen en geldt dan ook als de schuldige van dit relatiedrama. Maar er blijken al snel gaten in het verhaal te zitten, want de contactpersoon van Anna-Fanély, cognac-distilleerder Fernand, heeft ook vragen bij deze zaak. Hij weet immers zeker dat Jean-Louis enkele zeer waardevolle flessen cognac in zijn bezit had: Grande Champagne uit 1870. Deze flessen verdwenen echter uit de privékelder, wat de journalistieke nieuwsgierigheid van Anna-Fanély wekte, die naast haar reportageonderzoek meteen ook op moordonderzoek gaat. Al gauw blijkt er meer achter de moord te zitten, en wordt Jean-louis eerder slachtoffer dan dader. Heden en verleden kruisen elkaar en door haar parallelle reportagewerk wordt onze cognackennis meteen enorm vergroot.

De samenwerking tussen scenaristen Corbeyran en Chapuzet is een toevalstreffer geweest. Corbeyran is immers een van de meest productieve Franse scenaristen van dit moment, met zo’n 320 publicaties op zijn naam. Voor journalist Chapuzet betekent het zijn debuut in de stripwereld. Ze ontmoetten elkaar op het stripfestival van Angoulême, waar de samenwerking zeer snel beklonken was. Het onderwerp past in de wereld van Corbeyran. In 2011 verscheen van zijn hand al Châteaux Bordeaux, een familiesaga in het milieu van de wijnsector. Met Chapuzet, die zelf uit de cognacstreek komt, had hij niet alleen een consultant maar meteen ook een coscenarist waarmee hij het uitstekend kon vinden. Ook voor Chapuzet ligt het onderwerp dicht bij zijn leefwereld: hij is de kleinzoon van een cognacdistilleerder en daarbovenop ook historicus-auteur met sterke adelbrieven. Een gedroomde combinatie voor dit verhaal.

Het duo moest enkel nog op zoek naar een tekenaar die hun geëiste realistische decors en verhaallijn perfect tot zijn recht zou laten komen. Daarbij moest de sfeer van de cognacwereld duidelijk op de voorgrond komen, als het ware een Cognac voor dummies zonder te belerend te zijn. Deze evenwichtsoefening mag zeker geslaagd genoemd worden. De cognacweetjes worden perfect in het verhaal verweven en de tekeningen dragen bij tot dit evenwicht. De inkleuring door Dawn Folny met heel wat cognactinten zijn de kers op de taart.

Wat het viertal aflevert, is een spannend verhaal dat heel realistisch overkomt. Je wordt steeds op het verkeerde been gezet, de personages zijn waarachtig en hebben allemaal een verborgen agenda, wat een detectiveverhaal zeker ten goede komt. Je hebt zeker niet het gevoel dat de reporter-detective hier een vrouwelijk doordagje is van onze Brusselse bekende tegenhanger met het gekuifde kapsel. Een doordachte plot en knap tekenwerk met fijne decors. Alles om een succesverhaal te worden. Het is dus uitkijken naar de twee vervolgverhalen van dit dreamteam.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

17 − dertien =