Bernet & Abuli :: Torpedo 1936 Integraal 1

De Spaanse crimeklassieker Torpedo 1936 krijgt eindelijk een vertaling. Het epos van Jordi Bernet en Enrique Sanchez Abuli zal bij HUM! in vijf delen verschijnen. Donkere verhalen zonder helden, spitse dialogen en het flirten met een dubieuze moraal, het is vaste kost in Torpedo 1936.

Met de huidige hausse aan integrale bundelingen van oude stripverhalen worden af en toe ook eens parels voor het eerst beschikbaar in het Nederlands. Van de Spaanse crime-classic Torpedo 1936 verschenen in een ver verleden slechts twee albums. Uitgeverij HUM! heeft nu het plan opgevat om de complete reeks uit te brengen in vijf dikke bundels, waarvan de eerste recent verscheen. In een snelle opeenvolging van korte, losse verhalen maken we meteen kennis met de wereld van huurmoordenaar Torpedo.

In 1981 debuteerde de reeks in het Spaanse horrormagazine Creepy. De creatie van Enrique Sanchez Abuli werd in eerste instantie getekend door de Amerikaanse grootmeester Alex Toth. Na twee verhalen hield die het echter al voor bekeken, omwille van de donkere en gewelddadige toon van de verhalen. Abuli ging toen in zee met Jordi Bernet, waarmee hij een van de meest legendarische duo’s uit de stripwereld vormde. Ze maakten strips van Torpedo tot ze zich in de jaren negentig allebei op andere projecten wilden gaan toeleggen.

Luca Torelli, alias Torpedo, is een meedogenloze huurmoordenaar. Dit gitzwarte personage wordt een toonbeeld van cynische humor en zijn verhalen werden doorheen de jaren een schoolvoorbeeld van de crime noir in de strip. Een latere strip als Sin City van Frank Miller zou er heel ander uitgezien hebben zonder Torpedo 1936. Ook voor tekenaar Jordi Bernet betekenden de korte verhalen over Torpedo de start van een internationale carrière. Ook nu nog staat de naam van Bernet wereldwijd synoniem voor de pure kracht van de leesbaarheid. De grote Will Eisner omschreef het werk van Bernet als ‘art that uses the kind of minimalism so singular to his draftsmanship that is actually a narrative device in itself’. Die minimale, sobere aanpak valt meteen op, al van bij het begin van Torpedo 1936. Ook in de Amerikaanse stripwereld verwierf Bernet bekendheid door bijdragen aan Jonah Hex (op scenario van Justin Gray en Jimmy Palmiotti) en de reeks Klaartje bij Nacht (op scenario van Carlos Trillo en eerder vertaald bij Prestige). De laatste jaren doet Bernet het rustiger aan en werkt hij niet langer aan langlopende projecten. Scenarist Abuli werkt momenteel wel aan een vervolg onder de titel Torpedo 1972. Eind 2017 zou dit album wereldwijd in verschillende talen moeten verschijnen.

Met Torpedo 1936 krijgen we na jaren van wachten nog eens een echte klassieker in vertaling. Het is de kleine uitgeverij HUM! die het initiatief nam: zij zorgen ook al enkele jaren voor vertalingen van de Italiaanse westernheld Tex Willer. Stilaan krijgen die vertalingen meer aandacht van de Vlaamse en Nederlandse striplezers, waardoor ook de uitgeverij meer mogelijkheden krijgt om andere interessante projecten uit te werken. Zo zorgen zij voor de vertaling van het intrigerende werk van het Franse tekenaarsduo Kerascoët. Dit eerste deel van de integrale uitgave van Torpedo 1936 stelt een grote groep stripliefhebbers tevreden: de online commentaren op dit album zijn zeer positief. Wij vonden enkel de introducerende tekst wat magertjes. Die bleef te zeer hangen bij een verzameling eerder banale anekdotes die de auteur uit één gesprek met Dick Matena opgetekend leek te hebben. Hopelijk krijgt het dossierdeel in de volgende delen extra aandacht, zodat dit op hetzelfde niveau kan staan als de strips van Torpedo 1936 zelf.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

zeven + dertien =