DUNK!FESTIVAL :: Vijf parels om naar uit te kijken

Hoera! Morgen, donderdag, is het weer hoogdag in postrockland. Dan start de dertiende editie van Dunk!festival. Voor liefhebbers van postrock, postmetal en aanverwante genres is dit gezellige festival, dat tot zaterdag in het landelijke Velzeke plaatsvindt, the place to be. Tussen kleppers als Swans, Earth en God Is An Astronaut staan ook heel wat onbekendere parels geprogrammeerd. Enola selecteerde er vijf uit, enjoy!

La Ciencia Simple: donderdag, 13 uur

Het loont de moeite om donderdag op tijd naar het festival af te zakken, want de band die de spits van het festival mag afbijten is meteen een uitschieter in de programmatie. De Chilenen van La Ciencia Simple brengen relatief klassieke postrock, maar hebben een ongenaakbaar gevoel voor melodie en ritme, en een uitstekend idee van hoe je een goede song opbouwt. In eigen land mochten ze al het voorprogramma van Tortoise spelen, en op basis van hun prima tweede plaat II III IV klinkt dat behoorlijk gerechtvaardigd.

worriedaboutstan: donderdag, 21 uur 15

Een van de acts die in navolging van eerdere jaren in het bos rond het festivalterrein spelen. Ideale verpozing tussen het groen, zeker als u het even gehad hebt met de luide gitaren en lang uitgesponnen postrocksongs die elders het festival overspoelen, want verscheidene van de bos-acts leggen wat andere nadrukken. Het Noord-Engelse worriedaboutsatan brengt bijvoorbeeld meeslepende electronica die het midden houdt tussen techno, ambient en postrock.

True Champions Ride On Speed: vrijdag, 18 uur 15

Nog eentje in het bos. Dit trio uit Antwerpen is een van de best bewaarde Belgische geheimen: math rock die strak klinkt zoals het hoort, maar tegelijkertijd een nodig vuil randje behoudt om de klinische klank die soms in dat genre opduikt tegen te gaan. Wordt ongetwijfeld een zweterig en verwarrend dansfestijn. Of hebt u misschien al eens met succes gedanst op een 11/4 maat?

Barst: zaterdag, 18 uur 20

Op de valreep bracht Barst met The Western Lands een van de indrukwekkendste én meest bevreemdende platen van 2016 uit. De manier waarop het collectief rond Bart Desmet metal, elektronica, ambient, drones en screams met elkaar vermengt, is op z’n minst fascinerend te noemen. Al deze elementen worden laag per laag opgestapeld tot een opzwepend en dramatisch hoogtepunt. Als een vulkaan die op uitbarsten staat. En live is deze vijfkoppige band ook niets anders dan een intense belevenis. Alsof Godspeed You! Black Emperor zich aan een dans waagt met Neurosis. Of is het omgekeerd?

Pray For Sound: zaterdag, 19 uur 05

Wat zijn we blij dat Dunk! deze Amerikaanse belofte uit Boston heeft ontdekt en nu ook op het festival aan een groter publiek voorstelt! Deze groep grossiert in cinematische, gelaagde postrock, maar de muziek getuigt van zo’n melodische pracht dat ze meteen tot het hart spreekt. Klinkt weinig origineel, maar in het geval van Pray For Sound vinden we dat dus niet erg. Luister maar eens naar het in 2015 verschenen Dreamer – voer voor fans van Explosions In The Sky en Pink Floyd —
en het volwassener klinkende Everything Is Beautiful, dat zweeft tussen de dreiging van My Bloody Valentine en het idyllische van Tycho. Een waar postrockhoogtepunt zoals Kokomo vorig jaar? Het kan!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf × 4 =