Ha’fest 28-29 april 2017 :: Bonte happening in de Handelsbeurs

Vrijdag en zaterdag presenteert de Gentse Handelsbeurs voor de vierde keer Ha’fest: een muziekfestival dat de kaart van de hedendaagse muziek in vele gedaantes trekt. Van vrije improvisatie tot vette funkjazz, van uitbundige toogdansers tot iele ambient, het kan allemaal.

De grootste naam zit in de eerste festivaldag, VRIJDAG 28/4, want dan komt STUFF. – bezig aan een komeetvlucht waarvan het einde nog niet in zicht lijkt – zijn tweede album voorstellen. Sinds de band een paar jaar geleden begon te jammen, is hij uitgegroeid tot een van de gezichten van de moderne Belgische jazz. Kenmerkend is de gretigheid waarmee het element van de improvisatie gecombineerd wordt met de talloze, eclectische invloeden die mee het geluid bepalen: moddervette hiphop, gesjeesde experimenten, futuristische elektronica. Daarmee is de band niet alleen een opvallende aanwezigheid, maar bij uitstek ook de band die een nieuw publiek naar de jazz en geïmproviseerde muziek kan lokken.

Voorprogramma van dienst is Antwerpenaar Hiele. Elektronisch muzikant, maar met een voeling voor jazz en improvisatie. Zie ook de samenwerking met o.m. Hoera, Eric Thielemans, etc. Op die eerste festivaldag wordt ook in de Foyer avontuurlijk uitgepakt, want de Poolse pianist Marcin Masecki gaat zich samen met drummer Jerzy Rogiewicz vergrijpen aan obscure ragtimeparels, die compleet binnenstebuiten gekeerd worden. En zo belanden de toekomst (ja toch?) en de roots van de jazz plots erg dicht in elkaars nabijheid. Kan het nog mooier? Misschien wel, want de virtuoze danseressen van Ballets Confidentiels brengen een bewegingstranscriptie van stukken van Miles Davis.

Op ZATERDAG 29/4 worden nog een paar tandjes bijgestoken. De muziek start dan al om 15u en vindt niet enkel plaats in concertzaal en foyer, maar ook op het terras van de Handelsbeurs en de Kouter. Masecki en de danseressen van de eerste dag komen nog eens terug en krijgen gezelschap van een indrukwekkend lijstje muzikanten. Liesa Van der Aa tekent meteen voor twee producties. ’s Middags gaat ze met haar strijkkwartet One Trick Pony de straat op, daar gaan muziek en stadsgeluid in elkaar op. Voor ‘Loo Tunes’ moet je dan weer afdalen naar de Handelsbeurstoiletten, waar je getrakteerd wordt op “barokmuziek, soft kitch jazz en easy-listening abstract music.” Je ziet maar wat je ermee kan.

Maar er is nog veel meer: saxofonist Mattias De Craene (zie: Nordmann) is al even in de weer met een resem in het oog springende projecten en verschillende bezettingen. Is hij met MDC III nog in de weer met drie drummers, dan is MDC I een soloproject. Daarmee is hij te horen op het terras. Iets daarvoor kan je daar ook Joachim Badenhorst terugvinden. De rietblazer is intussen uitgegroeid tot een van de boeiendste Belgische muzikanten op het raakvlak tussen jazz, experiment en improvisatie. Spontaniteit en poëzie vormen steevast een pakkend verbond. Dat gaat ongetwijfeld ook het geval zijn als zijn internationale Carate Urio Orchestra het podium inneemt. Het ovenverse Garlic&Jazz bewijst dat dit ensemble als geen ander Badenhorst visie vertaalt naar collectieve vrijheid én prachtige groepsarrangementen.

Het duo Karen Willems en Eric Thielemans is even spontaan als ontwapenend. Een speeltuin van percussie, een muzikale dialoog tussen potten en pannen. Speels, poëtisch en met een verfrissende puurheid. Muziek herleidt tot de essentie: communicatie. Even uitzonderlijk is het Belgisch-Noorse Yodok III van gitarist Dirk Serries, tubaspeler Kristoffer Lo en drummer Tomas Järmyr. Sinds hun eerste ontmoeting, die meteen een album opleverde, is het trio zich gaan toeleggen op epische improvisaties die uitpakken met finesse, vrijheid, inventiviteit en massieve geluidsmuren die aankomen als emotionele kopstoten. Zwaargewichten uit de experimentele muziek die van elk concert een belevenis maken. Dat gaat normaal ook gelden voor Illuminine, het project waarmee Kevin Imbrechts stijlvol langs ambient, postrock en neoklassiek scheert. Tot dan.

Meer info op de website. De eerste dag is bijna uitverkocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

acht + elf =