Jef Neve :: ”Eerlijk: wat moet ik nu nog doen, behalve mijn goesting?”

Het gaat goed met Jef Neve, en dat hoor je aan zijn nieuwe plaat. “Wat als plots in het midden van je leven alle zeilen in de juiste richting staan?”, verklaart hij die titel Spirit Control. En dat hij zijn eigen geluid heeft gevonden stelt hem duidelijk tevreden. “Ik had geen zin om nog eens puur jazz of klassiek te maken.”

enola: Van je soloplaat One naar deze mooi gearrangeerde plaat met ensemble. Heb je die afwisseling nodig?

Jef Neve: “Ik denk dat ik me anders snel zou vervelen. Maar om helemaal eerlijk te zijn: er was geen plan voor deze plaat. Ik was vorig jaar nog volop die soloplaat aan het promoten, kwamen er soundtracks bij,… Ik vond geen tijd om na te denken over wat ik daarna zou maken. Al wat ik wist was dat we in januari 2017 een maand tijd zouden nemen, en dat ik tegen dan dus stukken klaar moest hebben. Ik ben dan maar tussendoor beginnen schrijven, en ik zou wel zien op het einde wat het werd. Mijn manager werd er op den duur horendol van, want die moest concerten gaan verkopen waarvan hij nog niet wist hoe ze zouden ingevuld worden.

“Het was pas toen ik deze zomer de Vivaldibewerkingen van Max Richter hoorde dat er zich een soort van idee aandiende. De manier waarop hij de strijkers laat swingen boven zijn synth is onwaarschijnlijk: dat groovet, is met passie gespeeld,… Dàt, gecombineerd met mijn pianospel, moest het zijn, want ik had tijdens het beluisteren van mijn demo’s ook doorgekregen dat ik géén zin had om weer een pure jazzplaat te maken, noch een echte klassieke. Dan maar één zonder concept, ik had toch niet het gevoel dat ik nog iets te bewijzen had. Wie een soloplaat, een jazzplaat of een popplaat van me wil, hééft die al, dus vanaf nu doe ik gewoon mijn zin.” (lacht)

enola: Het werd dan maar iets dat ergens midden de driehoek pop-jazz-klassiek ligt. Je hoogsteigen geluid is hiermee gedefinieerd?

Neve: “Dat vond mijn moeder toch toen ik haar de plaat liet horen. ‘Jef, dit is wat je maakte voor je naar de muziekschool ging’. Natuurlijk was dat toen nog niet zo gesofisticeerd, maar het was wel een stijl waar ik als kleine al mee bezig was. Ik was dat zelf een beetje vergeten eigenlijk, maar het zou wel eens kunnen.”

enola: Je bent net veertig geworden, is dat een punt waarop de brandende ambitie wegvalt?

Neve: “Misschien wel. Ik vond het wel cool, die kaap halen. Nochtans had ik verwacht dat ik een ongelofelijke midlifecrisis zou krijgen, want ik had rond mijn dertigste al eentje toen ik besefte dat ik mijn jeugd definitief achter me zou moeten laten. Maar neen: ik vind het plezant, deze keer. Dat ik in een goeie fase in mijn leven zit, net getrouwd deze zomer, dankbaar voor wat ik allemaal al heb mogen doen, helpt natuurlijk.”

enola: Dat dacht ik ook toen ik je uitleg over de titel Spirit Control las: dit is een plaat die geboren is uit geluk.

Neve: “Ik weet het, het klinkt niet sexy of cool om als artiest te zeggen dat je je goed voelt, maar het is wel zo, en dan moet je dat durven uitspreken. Het is zo oncool (gniffelt) maar het is wel waar. Ik vind het ook geruststellend dat je daarin inspiratie kunt vinden.”

enola: Aanvankelijk zou het zelfs Perfect Spirit Control zijn.

Neve: “Ja, maar dat bekte minder goed, vond ik, en plots vond ik het ook een heel elitaire titel. (proeft de woorden) Perfect. Spirit. Control. Mjaa, dat zal wel, jongen.”

enola: Het klonk zeer “Jazzzz”.

Neve: “Maar ja! En ook als ‘hij heeft het voor elkaar, zenne‘. Mijn eerste reactie zou zelf zijn dat ik niet kan wachten tot die mens terug in de miserie zit. (schatert het uit) Neen, Spirit Control scheelt maar één woord, maar voelt veel oprechter voor me. Het geeft al meteen toe dat het dit maar is, dat er ook laagtes zijn naast de hoogtes.”

enola: Is dit nu een pad dat je verder zult bewandelen, of kan de volgende zet opnieuw iets helemaal anders zijn?

Neve: “Ik weet het niet, écht niet. Eerlijk waar: wat moet ik nu nog doen, behalve mijn goesting? Ik voel me goed bij deze klank, dus ik kan me inbeelden dat nieuwe inspiratie me ook in die richting zal leiden. We zien wel. Voor hetzelfde geld maak ik hierna een popplaat. Veel kans, want ik ben nu een groepje begonnen met enkele mensen uit de pop en rock. Wie weet is dat wat volgt, maar ik weet nog niet hoe ver we zullen raken want iedereen is druk bezig. Het is in elk geval een nieuwe wereld, en dat vind ik megacool.”

enola: Geen tijd voor de Get Readyreünie dus.

Neve: “Ze hebben het me nochtans gevraagd! Ik kom nog goed overeen met hen hoor, maar met deze plaat heb ik het toch druk genoeg. Niet dat ik niet te vinden ben voor een goeie grap, en ik voel me er niet te goed voor, maar ik heb een eigen carrière die me toch nét iets dierbaarder is dan de toetsenpartij van “Diep”.” (lacht)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vier × vijf =