Varekamp & Peet:: De Kennedy files :: 1. De man die president wilde worden

Nu er een zakenman aan het hoofd van het Grote Amerikaanse Rijk komt, is het misschien geen slecht idee om te leren uit wat dit in de vorige eeuw opleverde.

8 november lag dit eerste deel van De Kennedy Files in de boekenwinkel. Niet geheel toevallig de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Miljardair Trump won de strijd en de wereld reageerde verbaasd. Maar ook deze keer moeten we toegeven: l’histoire se repête”. De godfather van de Kennedy-clan, Joseph Kennedy, eveneens een selfmade miljonair, was eind jaren ’30 de voorziene concurrent van Roosevelt. Die stuurde hem prompt als Amerikaans ambassadeur naar Londen. Zo was hij er van af. Het begin van een familiesaga die nog steeds tot de verbeelding spreekt.

Erik Varekamp en Mick Peet vonden het verhaal te mooi om te laten liggen. Hun vijfdelige oeuvre Agent Orange over de jonge jaren van Prins Bernhard was intussen al 4 jaar geschiedenis en hun samenwerking bleek hen geen windeieren gelegd te hebben. Goede recensies en een kleine mediarel, met ‘lezer’ prins Bernhard in de hoofdrol, zorgden ervoor dat het een succesverhaal werd. Het duo noemde hun stijl toen “de satirische biografische strip”. Dat beweren ze nu in de intro over de Kennedy files ook. Maar de vlag dekt de lading niet echt. Bij de kunst van de satire is het de bedoeling om op humoristische wijze maatschappijkritiek te leveren. Humor is er met de beste wil van de wereld niet in te vinden en voor de maatschappijkritiek moet je zelf zorgen aan de hand van de aangeleverde feiten. Wat de heren brengen is meer onthullingsjournalistiek in stripvorm waarbij ze, zoals ze zelf aangeven, wel uitgaan van recente historische bronnen maar veelal gebruik maken van overdrijving, nuancering en dramatisering.

Is dat erg? Helemaal niet. Achteraan krijg je netjes een aantal historische accuraatheden om bij de les te blijven en een aantal korte biografieën van de belangrijkste personages. Er werd duidelijk over nagedacht en ook hard aan gewerkt. Een paar tientallen biografieën en studies werden verslonden en geanalyseerd en dat merk je. Je moet heel wat feiten en namen verwerken om doorheen de 66 strippagina’s te worstelen. Gelukkig werden de teksten luchtig gehouden wat het geheel toch draaglijk maakt.

In dit eerste deel volgen we dus Joseph Kennedy in zijn Londense jaren. Het verhaal wordt via flashbacks verteld via een dialoog tussen Ted Kennedy en kleinzoon Joseph Kennedy III. Aanvankelijk wordt Kennedy warm ontvangen door de Britten. De pers en het volk adoreren de glamoureuze, all American familie. Maar ondertussen pakken donkere wolken samen boven Europa waar nazi-Duitsland zich steeds agressiever opstelt. Kennedy kiest de kant van de appeasement. Dit is de politiek die zich richt op het voorkomen van oorlog, al betekent dat het toegeven aan de agressor. Zijn keuze komt vooral vanwege zijn hechte band met Neville Chamberlain, de premier van Engeland. Voor Kennedy is oorlog gewoon slecht voor de handel. Wanhopig probeert hij Roosevelt ervan te overtuigen zich niet met het Europese conflict te bemoeien. Dat valt niet goed bij de president, en ook niet bij de Britten. Maar Kennedy walst zich door de gebeurtenissen als een geboren opportunist.

Varekamp verdiende de meeste sporen als illustrator waarbij hij een volgeling blijkt van de klare lijn en in het bijzonder Joost Swarte. Een beetje jammer dat die lijn met een vrij dikke pen aangezet is. Dit maakt de tekeningen net te zwaar en contrasteert wat met de subtiele inkleuring. Bij een illustratie werkt dit zeer goed maar hier werkt het wat tegen. De personages zijn vrij accuraat gekarikaturiseerd maar missen expressie en diepgang. De personages lijken eerder wassen beelden dan bewegende mensen.

De Kennedy files moet het hebben van het detail. Smakelijke anekdotes, waaronder de korte affaire van Joseph met Marlène Dietrich en cryptische verwijzingen in de schilderijen aan de muur maken het album meer dan vermakelijk. Dus als je houdt van de kleine geschiedenis achter grote mensen en gebeurtenissen die goed geschreven is en rijkelijk geïllustreerd, rep je dan naar de dichtstbijzijnde stripwinkel en reserveer meteen ook de 2 volgende delen. Ben je meer voorstander van een grafisch sterke strip met een fantastisch verhaal, spendeer je centen dan beter aan de betere concurrent

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

10 − 8 =