Michael Kiwanuka :: 3 november 2016, Trix

Vier jaar geleden won een piepjonge Michael Kiwanuka de BBC wedstrijd Sound of 2012. Enkele maanden geleden kwam zijn tweede album Love & Hate uit, en dus is het tijd om live te aanschouwen hoe de Brit zich ontwikkeld heeft. Kiwanuka heeft al enkele radiovriendelijke singles achter de kiezen, waardoor het optreden al een tijdje uitverkocht was.

Hij weet in elk geval te verrassen: van een man die bekend geworden is met zijn stem, verwacht je niet dat hij een concert begint met een instrumentaal en sfeervol potje gitaarslide, in de geest van bijvoorbeeld Mark Knopfler. Maar het slaat aan, het publiek is onmiddellijk geboeid. Kiwanuka live is gelukkig minder zeemzoetig dan op plaat, zijn stem heeft een mooie grain, die het ook voor mensen die van minder glad houden, genietbaar maakt. En op het podium brengt hij al eens wat meer hoeken in zijn gladde songs, zo is “One More Night” al direct een nerveuze binnenkomer. Ook voor wie Kiwanuka’s twee albums thuis niet constant op repeat heeft, is het best een aangenaam optreden. De man blijkt op die vier jaar toch al enkele oorwurmen te hebben geproduceerd.

Kiwanuka zelf blijft redelijk rustig musiceren op dat podium, er is weinig interactie met het publiek. Dat het niet aan zijn hart laat komen, want na elk nummer wordt er luid geroepen en geapplaudisseerd, de “I Love You Michael”’s knallen door de zaal. Toch zorgt die afstandelijkheid ervoor dat de vonk tussen groep en publiek nooit écht overspringt, alleen bij “Black Man in a White World” wordt er enthousiast en ritmisch meegeklapt.

Want ja, af en toe zakt het wat in elkaar, ook al omdat Kiwanuka te veel tempowisselingen in zijn songkeuze toelaat. Zo wordt de vaart die er door de snellere en meer funky nummers komt, altijd weer afgeremd. Alsof het niet te vlug mag vooruit gaan. Zo geeft de soul van “Too Late” weer wat pep, maar de vreugde duurt niet lang. Natuurlijk mag ook “Home Again” niet ontbreken, en met “Love & Hate” kwam een einde aan anderhalf uur Michael Kiwanuka. Al bij al een gedegen concert met muzikale hoogstandjes en een publiek dat zichtbaar en hoorbaar genoot. Maar ons toch achterliet met het gevoel dat er meer in zat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

13 + 2 =