Absolutely Free Festival (5-6 augustus) :: Absoluut eigenzinnig

Festivals voor de meerwaardezoekers en muzikale ontdekkers: ze worden jammer genoeg steeds schraler. Gelukkig is er elk jaar begin augustus het Genkse Absolutely Free Festival, ook dit jaar weer zéér veelbelovend met namen als Eagulls, Blood Red Shoes en NAH. En meer, veel meer!

Naar goede gewoonte wordt de eerste dag (vrijdag 5 augustus) ingepalmd door elektronische muziek. Met kleppers als Derrick May, Ryan Elliott en Interstellar Funk mikt het festival geen klein beetje op de dansbenen. Drie jaar na zijn vorige passage op Absolutely Free Festival keert May terug naar Genk. May is een van dé pioniers van de Detroit-techno, zijn dj-sets zijn altijd een energieke trip. Ook Mays maatje Ryan Elliott is van de partij: hij pakt uit met koude maar zeer gestileerde, basgedreven house/techno. Interstellar Funk is dan weer een van de chouchous van het Nederlandse Dekmantel-label. Bereid u al maar voor op een housefeest boordevol ijzersterke melodieën en gelaagde tracks.

De zaterdag van het festival is dan weer steeds een rockdag. Maar laat u vooral niet afschrikken door de gitaren, elk jaar biedt AFF een hoogst interessante mix van binnenlands talent, interessante headliners en buitenlandse namen. Chauvinisten als we zijn, zullen we beginnen met de onbekende Belgische parels. De Brusselse zangeres Leonore brengt prachtige melancholie die recht naar het hart gaat. Universe is het eenmansproject van Jan Berckmans, die in zijn slaapkamer met laptop en synths aan een eigen universum vol triphop, ambient en chillwave werkte. Liefhebbers van de betere lawaaigitaren zijn dan weer aan het goede adres bij Mantis en Heisa.

Wellicht iets bekender zijn Krankland (of toch de man erachter: Thomas Werbrouck van Little Trouble Kids), de geflipte noise-rockers van The Guru Guru en Astronaute, de band rond Myrthe Luyten die dit jaar uitpakte met het prachtige Petrichor. Verder kunnen we ook de kraut/surf/sludge-rock van Elefant, het explosieve It It Anita en het stilaan onvermijdelijke Cocaine Piss aanraden. Tot slot zijn er ook de gevestigde Belgische waarden Raketkanon, dat zijn laatste Belgische show in een lange tijd zal spelen, en Fence, dat dit jaar het sterke The Winding uitbracht.

AFF heeft ook een lange voorgeschiedenis met straffe buitenlandse namen. Zaterdag zullen Eagulls, Jacco Gardner, Jaakko Eino Kalevi, NAH én Blood Red Shoes hun opwachting maken in Genk. Postpunk/ new wave-band Eagulls heeft een ijzersterke livereputatie, en is daarom alleen al een must-see. Gardner grossiert in aanstekelijke psychedelische sixtiespop. Voormalig trambestuurder Kalevi groeide in zijn thuisstad Helsinki al uit tot een regelrechte cultfiguur. Zijn in 2015 verschenen én bejubelde debuutalbum grossiert in aanstekelijke discopop. En de Amerikaan NAH trakteert je op een mix van brutale samples, geschifte elektronica, vervormde stemmetjes en oorverdovende livedrums. Wie NAH overleeft, kan als afsluiter nog uitkijken naar Blood Red Shoes, live steevast een bommetje.

Een hele boterham dus, en dat allemaal bijna gratis. Bij inlevering van minstens drie gebruikte batterijen of 3 euro ten voordele van het Absolutely Free Forest kom je voor niets binnen. Het festival vindt plaats aan de voormalige mijnsite C-mine in Genk. Meer info: http://kissmyaff.be.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

vijf + vijftien =