Springer & Zidrou :: Onafscheidelijk

Liefde tussen broer en zus. Zidrou kiest opnieuw een gevoelig thema voor Onafscheidelijk. Met Benoît Springer neemt hij alleszins de juiste tekenaar onder de arm.

Na Een Mooie Reis uit 2013 stond het in de sterren geschreven dat Zidrou en Benoît Springer opnieuw zouden samenwerken. Dit one-shot werd positief onthaald en sindsdien is de ster van Zidrou alleen nog maar verder gaan schitteren. Er gaat geen maand voorbij zonder nieuwe vertalingen van zijn werk. Onafscheidelijk verscheen in het Frans bij Futuropolis, maar Blloan kent zijn pappenheimers en strikte dit album als toevoeging aan de al rijke Zidrou-catalogus in hun fonds.

Martin en Virginie zijn broer en zus. Hun liefde voor elkaar overschrijdt wat toelaatbaar is in de huidige samenleving. Ze hebben een verleden van gedeelde passie, een verleden dat ze kost wat kost bedekt willen houden voor de man en de kinderen van Virginie. Martin is nog single en vlucht weg in zijn werk. Na het overlijden van hun vader moeten broer en zus instaan voor het ouderlijke huis. Virginie wil verkopen, maar Martin hangt vast aan de herinneringen die ze samen delen. Het afstoten en aantrekken tussen beide gaat gepaard met een continue dreiging en een gevoel van ongemak.

Opnieuw kiest Zidrou voor een heikel onderwerp. Nu hij succesvol is en de uitgeverijen staan aan te schuiven om zijn werk te mogen uitgeven, kan hij zich volop laten gaan in zijn verhalen. Hij kiest uiteraard nog steeds voor een sobere en discrete aanpak, maar een thema als liefde tussen broer en zus zie je toch niet elke dag passeren en al helemaal niet in het stripverhaal. Het aantrekken en afstoten tussen broer en zus wordt sterk gecombineerd met de verhaallijn rond het ouderlijke huis, waarin ze beide gedwongen worden om op een zakelijke manier met elkaar om te gaan. Zidrou bouwt de spanning sterk op. De uiteindelijke ontknoping is op dat vlak tegelijk verrassend, maar ook ontgoochelend. Het ontgoochelde net omdat Zidrou in die ontknoping wat te direct voor de emotie gaat en de zakdoeken er als het ware op een schaaltje bij aanbiedt. Dit stond in schril contrast met de sterke spanning van de rest van het verhaal. Tegelijk was de ontknoping ook verrassend, omdat Zidrou het hele verhaal plots vanuit een ander perspectief bekijkt. Hij trekt het los van het geïsoleerde duo Virginie en Martin en plaatst hun verhouding in een breder perspectief.

Onafscheidelijk is een vintage Zidrou, met een subtiele behandeling van een heikel thema, maar ook met de neiging om expliciet op traanproductie aan te sturen. In veel van zijn andere werk zien we dit ook. Met de hoge productie aan vertalingen van zijn werk valt dit dan eens zo fel op. Het tekenwerk van Benoît Springer wist ons alleszins te overtuigen. De inkleuringen van Sévérine Lambour geven de tekeningen op het gepaste moment de nodige duisternis en nuance. De gezichten van Springers personages vertonen realistische emoties die op de pagina soms overhellen naar geforceerde grimassen. Toch past zijn sober, realistisch werk perfect bij het scenario.

Met dit album hebben Zidrou en Springer zonder twijfel een nieuwe geslaagde samenwerking gerealiseerd. We kunnen niet anders dan Onafscheidelijk aanraden voor alle liefhebbers van menselijke en maatschappelijk relevante verhalen. Toch schemeren in dit boek iets te sterk de stokpaardjes van de scenarist door. Op zich is dat een fenomeen dat zich bij zowat alle scenaristen voordoet. Door de hoge productie van Zidrou valt dat echter des te sterker op. Elk voordeel heeft ook zijn nadeel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

4 × twee =