SoundinMotion lanceert eigen platenlabel

Mag het nog wat meer zijn? Voor SoundinMotion alleszins wel. De onvermoeibare concertorganisatie injecteerde Antwerpen en omstreken de voorbije jaren al met de nodige dosis freejazz, improvisatie en experiment via de OORSTOF-concertreeks, en nu beginnen ze daarnaast ook nog eens platen uit te brengen. Dropa Disc is de naam van het nieuwe label, dat met haar eerste release meteen mikt op een internationaal publiek. En dat label wordt uiteraard niet zomaar gelanceerd. Ah nee, daarvoor werd nog even snel een heus festival in elkaar gebokst dat plaatsvindt op 14 augustus in Bar Paniek aan het Antwerpse Kattendijkdok.

Een label beginnen en meteen kunnen uitpakken met een lp van Stephen O’Malley van Sunn O))) en Steve Noble, het is niet iedereen gegeven. Onder de naam Saint Francis Duo tekenen deze heren voor de eerste Dropa Disc-release, waarmee de hoge ambities meteen open en bloot op tafel liggen. Gesterkt door de leuze “new options of sound” zal de catalogus een afspiegeling zijn van de diversiteit die we bij OORSTOF telkens al voorgeschoteld kregen en die bijgevolg ook wordt doorgetrokken naar het Dropa Disc Fest. Liefhebbers van het brutale improvisatiewerk zullen hier alvast ruim aan hun trekken komen met het Amerikaans-Nederlandse powertrio Cactus Truck van John Dikeman, Jasper Stadhouders en Onno Govaert, dat overal waar het komt het kot in de fik steekt. Uit Denemarken komen Anna Högberg, Elsa Bergman, Lisa Ullén en Anna Lund overgevlogen, een uitgepuurde versie van het freejazzsextet Attack! dat momenteel opzien baart met een debuutplaat op het Omlott-label.

Het abstractere werk is voor rekening van de Portugese gitarist Manuel Mota en bassiste Margarida Garcia, die vorig jaar samen een album afleverden en die we bovenal tegenkomen in diverse contexten en ad hoc improvisatiebands. Ook het Belgische improvtrio Sheldon Siegel is van de partij, samen met gasten Timo Van Luijk en percussionist Kris Vanderstraeten. Die laatste is overigens verantwoordelijk voor de tweede vinylrelease op Dropa Disc, Trommels!, die men daar uiteraard gewoon kan aanschaffen. Door de afwezigheid van Niels Van Heertum is Bolhaerd van een kwartet afgeslankt naar het trio Viktor Perdieus/Laurens Smet/Jakob Warmenbol, bekende gezichten voor wie wel eens een OORSTOF-concert meepikt. Met Luster en het duo W. Ravenveer & Bart Sloow wordt de affiche vervolledigd met folky drones en een lading pruttelende synths.

Het Dropa Disc Fest vindt past in het kader van de Rotkat Sundays, waarbij elke maand gedurende een hele namiddag een Antwerps label in de spotlights wordt gezet, met daaraan gekoppeld een platenbeurs. De deuren worden reeds geopend om 12u dus wees er op tijd bij. Toegang is gratis.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

1 − een =