Kaytranada :: 99.9%

2016 is het jaar dat producers uitgroeien tot echte supersterren. Onder meer Jamie xx, Flume en Flying Lotus prijken komende zomer helemaal bovenaan de festivalaffiches. Ook de Haïtiaans-Canadese producer Kaytranada is goed op weg om eenzelfde status te bereiken.

Het was smaakmagister Lefto die ons dit voorjaar liet kennismaken met Kaytranada. In zijn radioshow speelde Lefto de verbluffende remix die deze in Port-au-Prince geboren producer maakte van het sowieso al geweldige “Sharpness” van Jamie Woon. Kaytranada had er toen al productiewerk opzitten voor Freddie Gibbs en Katy B en had al een pak funky remixes in elkaar gestoken voor Beyoncé, Janet Jackson en Pharrell, om er maar enkele te noemen. Vorig jaar belde Madonna hem nog persoonlijk op met de vraag het publiek op te warmen tijdens het Amerikaanse luik van haar laatste tour. Hierna liet Kaytranada het DJ’en even voor wat het is, en trok hij zich terug om aan een eigen langspeelplaat te werken. Net als voor zijn remixes trok hij enkele blikken electro, disco, hiphop, funk en house open, waarvan hij de inhoud samen in de blender wierp. Black Tropical House, zo omschrijft hij het resultaat zelf, en daar valt wel wat voor te zeggen.

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Kaytranada al heel wat vrienden gemaakt in de muziekwereld, en velen van hen maken hun opwachting op 99.9%. Onder hen de Zweedse popband Little Dragon en rappers van zowel de nieuwe (Vic Mensa) als de iets oudere (Phonte) garde. Die laatste maakte een tijd geleden deel uit van de hiphopgroep Little Brother, van wie Kaytranada op productioneel veel opgestoken heeft. Een andere opvallende gast is Anderson .Paak. Alles wat hij tegenwoordig aanraakt, verandert in goud. Zo ook het aanstekelijke “Glowed Up”, waarop .Paak naar het einde toe zijn cool spreidt over jazzy drums. Ook aan de staart van het erop volgende “Breakdance Lesson N.1” zit een fantastische drumpartij verscholen. “Bus Ride” gedijt dan weer op de heerlijk Laidback drumslag van de Stones Throw-percussionist Kariem Riggins.

Sta ons verder toe – iemand moet het doen – een lans te breken voor Craig David, die hier eveneens present tekent. De gladde zang van deze verguisde Britse R&B-crooner past wonderwel bij de warmbloedige slow jam “Got It Good”. Een landgenote van David, Aluna Francis van AlunaGeorge, zorgt met het speelse “Together” voor een ander hoogtepunt, een aanstekelijk popnummer dat nu al vaak te horen is op Studio Brussel.

Zo is 99.9% een plaat bomvol gasten met danig sterke persoonlijkheden die Kaytranada al eens overschaduwen, en je je kan afvragen wie deze jonge producer nu precies is? En daar maken de echt groten als Jamie xx en Flying Lotus voorlopig nog het verschil. Zij bedenken een concept, hebben een bepaalde sfeer voor ogen en zoeken daar dan pas de gepaste stemmen bij. Terwijl Kaytranada zijn telefoonlijst afging en vervolgens nummers bouwde rond de stemmen die toezegden.

Al zijn het wel hele goede nummers, en mogen we niet vergeten dat deze Kaytranada nog maar 23 jaar is, en hij nog thuis woont waar hij een kamer deelt met zijn broer. De jongeman heeft dus nog alle tijd om zijn pad verder uit te stippelen en zo die virtuozen bij te benen. Tot dan vormt 99.9% de soundtrack bij al onze feesten groot en klein. Laat dat gerust voor u ook zo zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Schrijf uw reactie
Vul hier uw naam in

20 − 10 =